Diabetul gestational

       837   

Diabetul gestational

Una dintre cele mai frecvente complicatii in sarcina, este data de diabetul gestational, astfel ca aproximativ 6% din femeile gravide dezvolta aceasta tulburare.

 

 

La pacientii cu diabet, organismul este incapabil sa administreze insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas care permite organismului sa converteasca mancarea in energie, asadar energia este stocata sub forma de zahar sau glucoza. Insulina intra in fluxul de sange si permite glucozei sa intre in celule.

La pacientii cu diabet zaharat, insulina nu este produsa sau nu functioneaza corect, astfel organismul nu poate conduce glucoza  in afara sangelui si in celulele in care acesta este necesar. Glucoza se dezvolta in sange in timp ce, celulele devin dependente de energie.

  Atentie

Este important ca femeile diagnosticate cu diabet gestational sa pastreze nivelul glicemiei sub control, sa tina un regim alimentar echilibrat, sa faca exercitii regulat. De asemenea se recomanda ca gravida sa isi mentina o greutate sanatoasa si sa viziteze in mod regulat medicul.

Diabetul gestational este forma de diabet care se dezvolta in timpul saptamanii 24 pana a saptamanii 28 de sarcina, la femeile care nu au avut in prealabil diabet, sau care nu au fost diagnosticate inainte de a ramane insarcinate.

In timpul sarcinii placenta produce hormoni care intra in fluxul de sange si care interfereaza cu organismul avand capacitatea de a utiliza insulina. Acumularea de glucoza, care circula in fluxul sanguin al mamei poate traversa placenta si poate determina aparitia de probleme copilului.

Bebelusii nascuti de mamele cu diabet gestational pot dezvolta macrosomie (dezvoltare somatica exagerata), sau hipoglicemie (nivel scazut de zahar in sange), in plus acesti copii prezinta risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 in timpul cresterii.

Din fericire diabetul gestational este o afectiune care poate fi bine controlata, astfel ca majoritatea femeilor care sufera de aceasta afectiune nasc in mod normal copii sanatosi.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.

 

Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.