Dezvoltarea simturilor bebelusului tau

       755   

Dezvoltarea simturilor bebelusului tau

In timp ce fatul creste si se misca in uter, el isi dezvolta cele cinci simturi, care ii vor servi la comunicarea cu lumea  exterioara si mai ales cu parintii lui. Daca pana in secolul al XIX-lea se credea ca bebelusul se naste orb si surd, acum se stie ca inainte de a se naste, inca din luna a 6-a de sarcina, acesta isi manifesta senzatiile.

 

 

Simtul tactil

Simtul tactil este primul pe care si-l dezvolta bebelusul. Incepand de la 7-8 saptamani incepe sa se miste si sa reactioneze la atingere. La inceput, buzele sunt sensibile, iar mai apoi va arata reactii la nivelul obrajilor si al fruntii. Pana la 14 saptamani, tot corpul bebelusului, cu exceptia spatelui si a crestetului capului, reactioneaza la atingere. Reactiile la stimuli evolueaza de-a lungul maternitatii, astfel ca la inceputul sarcinii, fatul tinde sa se indeparteze, cu mainile si cu picioarele de ceea ce atinge. Inca din luna a 6-a, fatul intoarce capul si isi duce degetul la gura si il suge, obicei ce se va mentine chiar si dupa nastere. De asemenea, fatul reactioneaza si in momentul in care mamica isi mangaie burtica.

Auzul

Desi urechea interna este in totalitate dezvoltata intre lunile 4 si 5 de sarcina, sistemul auditiv functioneaza de la jumatatea lunii a 6-a. Nu se stie exact din ce moment, fatul incepe sa auda, dar este sigur ca acesta reactioneaza la sunete. In ultimele 3 luni de sarcina, fatul capteaza zgomotele exterioare si raspunde prin miscari. Mediul lichid in care evolueaza fatul este relativ sonor, iar zgomotele interne (batai ale muschiului cardiac al mamei, pulsatiile sangelui in cordonul ombilical, etc.) ajung pana la el, tocmai de aceea mai tarziu cand fatul se va naste, cel mai probabil se linisteste in bratele mamei, deoarece pastreaza vie amintirea sentimentului de ocrotire pe care i-l asigura bataile inimii ei.

Gustul

Sensibilitatea gustativa este prezenta inca din a 3-a luna de sarcina. Fatul pare sa aprecieze gusturile dulci (daca se injecteaza o solutie de glucoza in lichidul amniotic, fatul isi accelereaza si isi multiplica miscarile de deglutitie). Bebelusul va continua sa pastreze aceasta preferinta pentru dulce, toata copilaria, chiar si dupa.

Vazul

Ochii fatului incep sa se dezvolte inca din ziua a 18-a. Muschii oculari se formeaza si ei foarte curand si ochii copilului pot fi vazuti cand doarme sau cand isi schimba pozitia. In luna a 7-a de sarcina, structura ochiului este definita, pleoapele se deschid si poate vedea. Receptorii vizuali reactioneaza la fasciculele luminoase intense care ajung la fat.

Mirosul

Deoarece fatul sta intr-un mediu acvatic, este practic imposibil sa-i putem detecta reactiile la mirosuri, insa se stie ca de la nastere chiar, bebelusul are un miros dezvoltat, acesta putand recunoaste mirosul specific al mamei.

  De retinut

Gemenii reactioneaza unul la celalalt inca din uterul mamei, astfel ca daca unul se misca si isi atinge sora sau fratele si celalalt reactioneaza la atingere si de cele mai multe ori raspunde la fel. Asadar, inca de aici incepe stransa legatura care este bine cunoscuta pe tot parcursul vietii, intre gemeni.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.