Daca esti alergic la ou, nu face vaccinul antigripal!

       675   

Daca esti alergic la ou, nu face vaccinul antigripal!

Daca nu primiti vaccinul antigripal gratuit de la medicul de familie, prin campania anuala initiata de Ministerul Sanatatii, il puteti cumpara din farmacii. Afla de ce si cine ar trebui sa se vaccineze.

 

 

Dozele gratuite vor fi distribuite in primul rand catre persoanele din categoriile cu risc de imbolnavire si complicatii, cum ar fi copiii peste 5 de ani, persoanele cu boli cronice, respiratorii, cardiovasculare, metabolice, dar si batranii institutionalizati si personalul medical. Toate persoanele care se afla in aceste categorii, trebuie sa se adreseze medicului de familie pentru a obtine gratuit vaccinul.

Daca doresti sa te vaccinezi si nu te afli printre persoanele enumerate mai sus, poti achizitiona vaccinul din farmacii, la preturi care pornesc de la 30 de lei.

De ce este indicat sa facem vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal este recomandat in primul rand femeilor insarcinate, copiilor si batranilor. Anumite boli, precum HIV, fibroza cistica, astmul, obezitatea, epilepsia si anemia pot mari de asemenea riscul complicatiilor. Cu toate acestea, nu strica sa iti faci vaccinul antigripal, chiar daca esti o persoana sanatoasa tun. De obicei, gripa nu iarta pe nimeni, iar riscurile si complicatiile sunt mai mari decat doar cateva zile petrecute in pat. Printre complicatiile care pot aparea in urma unei gripe se numara si bronsita, otita sau chiar pneumonia, ce-i drept aceste complicatii apar cel mai des in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit.

  Atentie

Nu este recomandat sa administrezi vaccinul anitgripal daca esti alergic la o substanta din compozitia acestuia, sau daca esti alergica la oua!

Cat este de eficient vaccinul antigripal?

Chiar daca ati facut vaccinul toamna trecuta, trebuie sa il repetati si in acest an, deoarece acesta este diferit. Virusurile gripale sufera foarte des mutatii, astfel ca persoanele care si-au facut vaccinul anul trecut, se pot imbolnavi din nou in acest sezon rece. In cazul batranilor nu este atat de eficient, deoarece ei produc mult mai putini anticorpi, decat un tanar.

  De retinut

Vaccinul antigripal nu ne protejeaza impotriva racelii, care este produsa de diferite virusuri.

Putem face gripa de la vaccinul antigripal?

Raspunsul este, categoric NU! Vaccinul antigripal contine virusuri inactive, care nu pot provoca de obicei gripa, dar sunt suficiente pentru a stimula un raspuns din partea sistemului imunitar. Este posibil, ca dupa administrarea vaccinului antigripal sa apara simptome de gripa. De cele mai multe ori poate fi vorba despre o reactie la vaccin, care se manifesta de cele mai multe ori prin dureri de cap sau rinoree, dureri musculare, acestea difera in functie de forma si modul in care a fost administrat vaccinul.

Totodata, trebuie retinut si faptul ca vaccinul devine activ si te protejeaza dupa doua saptamani de la administrare. Daca in aceasta perioada intri in contact cu o persoana care este bolnava de gripa, este foarte posibil sa iei boala, ceea ce te poate face sa crezi ca gripa a aparut din cauza vaccinului.


Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.