Cum tratam chisturile ovariene?

       698   

Cum tratam chisturile ovariene?

Chisturile ovariene, sunt afectiuni frecvente, iar dupa menstruatia neregulata, sunt a doua cauza pentru care femeile merg la ginecolog.

 

 

Ele apar, de regula la femeile tinere, care sunt active din punct de vedere sexual. De cele mai multe ori, acestea se prezinta ca niste formatiuni benigne (necanceroase), care pot disparea de la sine. Chisturile functionale, apar cel mai des si dispar spontan, fara tratament hormonal. Mai exista si chisturi organice, insa acestea nu dispar fara tratament.

Cum apar chisturile ovariene?

In ovar se formeaza foliculi, care contin ovocitul (celula sexuala feminina). In mod regulat, in fiecare luna, la nivelul unui ovar, fie ca este cel drept sau cel stang, un folicul isi urmeaza ciclul sau complet de dezvoltare. Foliculul creste, iar la jumatatea perioadei elibereaza ovocitul, care ulterior este preluat de trompa uterina, iar in ovar, foliculul ramas se atrofiaza. In timpul acesta, daca foliculul nu elibereaza ovocitul, acesta continua sa creasca devenind o cavitate cu lichid, care treptat se transforma intr-un chist ovarian.

Cum se manifesta?

Chistul ovarian se manifesta prin dureri usoare in zona abdomenului, din cauza ca preseaza asupra organelor din apropiere. Pot aparea de asemenea dereglari ale ciclului menstrual, sangerari anormale sau chiar amenoree (lipsa ciclului menstrual). Din cauza dezechilibrului secretiei hormonale, pot aparea probleme de urinare sau durere in timpul actului sexual. De cele mai multe ori simptomele pot si confundate cu cele ale altor afectiuni, dar daca totusi persista, este recomandat sa mergeti la medic.

Cand suntem predispuse aparitiei chisturilor?

Chisturile ovariene pot aparea inca din copilarie, dar in nici un caz acstea nu sunt canceroase. Se pot complica insa lucrurile, in cazul femeilor care sunt la menopauza, deoarece creste riscul afectiunilor la nivel genital. Cel mai important este ca, indiferent de varsta trebuie sa discutati cu medicul.

Cum influenteaza alimentatia aparitia chisturilor?

Un studiu realizat in Italia a dezvaluit faptul ca alimentatia poate influenta dezvoltarea chisturilor. Cercetatorii de acolo au evidentiat faptul ca femeile care consuma multe branzeturi, carne, produse de fast-food si dulciuri, sunt preduspune aparitiei chisturilor ovariene. Un aliat de nadejde impotriva lor il constituie consumul de fructe si legume.

Cum ne vindecam?

Diagnosticarea se face printr-un examen ginecologic sau ecografie. Ecografia ne poate permite sa aflam cu exactitate unde sunt localizate, dar si ce dimensiune au.

O metoda simpla care intra in procesul de vindecare, este tinerea sub observatie a acestuia prin controale periodice la medicul ginecolog, care ne poate spune daca este in crestere sau s-a resorbit, cum se poate intampla de cele mai multe ori. Chisturile mici care de obicei sunt descoperite din intamplare in urma unei ecografii, nu se simt si nu creeaza probleme, iar cel mai important este ca se retrag singure.

Tratamentul chisturilor ovariene

Tratamentul hormonal. Ovulatia apare printr-un mecanism hormonal, iar cel mai rapid tratament este punerea aceteia in repaus prin administrarea de anticonceptionale. Astfel ovulatia nu se mai produce, iar cauza care ducea la o posibila aparitie a chisturilor a fost exclusa. Chisturile deja formate nu se vor retrage instantaneu, dar se poate preveni aparitia altora.

Tratamentul chirurgical. La acest tratament se apeleaza in situatiile mai complicate, care au manifestari deranjante ale chisturilor sau daca acestea sunt foarte mari. Aceasta interventie nu trebuie sa ne sperie, deoarece se extrage doar chistul, ovarul ramane perfect functional. Daca, chisturile sunt mai mici se poate apela la interventia laparoscopica, care prevede o incizie foarte mica si un timp mult mai scurt de recuperare.

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
Cancerul ovarian

Cancerul ovarian

Ghid Sanatate - 27 septembrie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.