Cum tratam arsurile la stomac?

       998   

Cum tratam arsurile la stomac?

Arsurile esofagiene sau arsurile la stomac sunt caracterizate printr-o durere sub forma de arsura sau o lipsa de confort dupa masa. Durerea este localizata de obicei in spatele sternului sau chiar in abdomen, de asemenea anumite persoane prezinta dificultati la inghitire.

 

 

 

Cum se manifesta afectiunea?

In momentul in care mancam, alimentele trec din cavitatea bucala in stomac prin esofag. Legatura dintre esofag si stomac se numeste sfincter esofagian interior si are functia de a se deschide in momentul in care ajung alimentele si de a se inchide dupa ce bolul alimentar a intrat in stomac. Daca sfincterul esofagian interior nu mai functioneaza corespunzator si nu se mai inchide, patrund secretiile acide la nivelul esofagului si intervine iritarea mucoasei esofagiene si de aici pleaca senzatia de arsura la stomac.

Dintre factorii care duc la inrautatirea aceste afectiuni amintim consumul de citrice sau alimente condimentate, fumatul, consumul de alcool si cafea, dar si sedentarismul sau obezitatea.

Diagnostic

Diagnosticul de BRGE (boala de reflux gastro-esofagian) se pune in baza existentei unor simptome precum senzatia de arsura resimtita cu un gust acru, dar si o regurgitatie acida. Alte investigatii care ajuta la punerea unui diagnostic constau in efectuarea unei endoscopii digestie superioare sau a unei manometri esofagiene.

  Atentie

Daca apare cel putin un simptom, trebuie sa va adresati medicului, deoarece tratamentul trebuie urmat numai sub supraveghere medicala!

Tratamentul arsurilor la stomac

Tratamentul utilizat pentru a reduce refluxul gastro-esofagian include medicamente care scad secretiile acide gastrice, dar care si protejeaz mucoasa esofagiana. Antiacidele sunt utilizate in cazul in care refluxul este resimtit usor, astfel se determina o ameliorare a simptomelor rapida. Prokineticele sunt administrate pentru a goli esofagul si stomacul. Prezinta un tratament eficient doar pe o perioada scurta. Este indicat tratamentul chirurgical doar in cazul pacientilor in care simptomele nu pot fi controlate foarte bine cu tratament medicamentos.

Dieta si modul de viata sanatos in arsurile la stomac

O modificarea a alimentatiei si a stilului de viata vin in completarea masurilor terapeutice, asadar se recomanda sa se opreasca fumatul, consumul de alcool, de cafea , dar si a bauturilor carbogazoase. De asemenea se recomanda sa se evite luarea mesei cu cel putin 2 ore inainte de culcare. Trebuie evitate alimentele care fac prielnica aparitia unui reflux gastro-esofagian (citricele, menta, alimentele iuti, rosiile, etc.).

 

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.

 

Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.