Cum prevenim aparitia litiazei renale?

       671   

Cum prevenim aparitia litiazei renale?

Litiaza renala este o afectiune a rinichilor, care este caracterizata prin prezenta de calculi la rinichi sau la intregul aparat urinar. Calculii renali sau “pietrele la rinichi”, termen cunoscut in popor apar in urma cristalizarii sarurilor din urina.

 

 

Acestia contin in general fosfat de calciu si acid uric. Calculii se pot forma la nivelul rinichilor, a vezicii, in uretera si uretra. Aceasta afectiune este mult mai des intalnita in randul barbatilor, decat in cel al femeilor si in aproximativ 90% dintre cazuri, calculii apar ca un fir de nisip, iar simptomele sunt inexistente.

Simptomele litiazei renale

De obicei simptomele in cazul litiazei renale se manifesta doar atunci cand calculii sunt de dimensiuni mai mari, astfel acestia constituind o dificultate a cailor urinare. Se resimte o durere puternica in josul spatelui, care poate varia ca intensitate de la 5 la 15 minute. In timp ce calculul se deplaseaza din ureter spre vezica, durerea este resimtita in abdomenul inferior pana in regiunea inghinala.

Alte simptome, dar nu la fel de prezente ca durerea sunt varsaturile, prezenta sangelui in urina, febra, o urina tulbure, etc.

Factori de risc

Factorii de risc actioneaza de obicei asupra persoanele care sunt predispuse pentru aparitia de calculi renali, dar in speciali asupra celor care deja au suferit de aceasta afectiune.

Printre acestia amintim hidratarea insuficienta, consumul scazut de lichide, in special apa, duce la reducerea volumului de urina, astfel aceasta va fi mai concentrata in saruri si de aici pot aparea calculii.

Consumul unor medicamente, in special a diureticelor pot spori si ele riscul de aparitie a calculilor, asadar persoanelor predispuse sa dezvolte calculi in urma administrarii acestor medicamente le este recomandat sa consulte medicul inainte de a le lua.

Un consum exagerat de proteine, poate favoriza formarea de calculi renali, pentru ca acestea pot determina o crestere a nivelului de calciu si acid uric din urina.

Diagnostic

Calculii renali se pot descoperi foarte usor in timpul unui examen de rutina, mai ales in randul persoanelor care acuza dureri acute lombare si la cei cu infectii urinare.

Un test imagistic foarte utilizat in descoperirea calculilor si a diagnosticarii cu litiaza renala este radiografia abdominala, astfel se pot vizualiza toti calculi, dar si marimea acestora.

Ecografia este un alt examen des folosit in diagnosticarea litiazei, dar nu poate pune in evidenta calculi mici si nici pe cei aflati in vezica sau uretere.

Tratament

Majoritatea calculilor renali sunt eliminati intr-un mod rapid, chiar in 4-5 saptamani daca pacientul consuma foarte multe lichide. Daca exista calculi mai mari, acestia pot provoca dureri pana in momentul cand acestia se elimina. Pentru calmarea durerilor se administreaza analgezice.

Calculii foarte mari, care provoaca dureri violente si care dau hemoragii sau infectii sunt extrasi chirurgical.

Prevenire

Pentru a preveni aparitia de calculi renali este indicat sa se consume foarte multe lichide, cel putin 2 litri pe zi, cea mai recomandata este apa. Printre bauturile care sunt recomandate sa se consume pentru prevenirea calculilor renali, dupa apa se afla ceaiul, berea si vinul.

O alta metoda de prevenire ar fi aceea a reducerii consumului de proteine si a cresterii consumului de vegetale.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2018 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.