Cum prevenim aparitia anexitei

       1022   

Cum prevenim aparitia anexitei

Anexita este o afectiune, care apartine sferei genitale feminine, care este caracterizata prin inflamarea uterului. Aceasta afectiune ginecologica, are un debut insidios, de multe ori poate avea un progres lent si se poate ajunge pana la probleme de fertilitate.

 

 

Cauze anexita

Trompele uterine si ovarele nu contin microorganisme, deoarece sunt sterile, aceasta in cazul unui uter normal. In anumite conditii, microbii pot fi prezenti, astfel provocand inflamatii. Un alt motiv pentru care inflamatiile pot aparea sunt infectiile transmise pe cale sexuala, in acest caz tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri.

Printre factorii de risc, care pot duce la aparitia unor infectii ale uterului se afla si interventiile interne asupra uterului (interventii chirurgicale de intrerupere a unei sarcini sau introducerea unor dispozitie intrauterine), dar si partenerii sexuali multipli. De asemenea si hipotermia, poate fi un alt factor de risc in aparitia anexitei.

Simptome anexita

Principalele simptome care apar in cazul inflamatiei anexelor organelor genitale, constau in dureri de cap insotite de febra, frisoane si varsaturi. Apar si dureri bruste in partea dreapta a abdomenului, dar si dereglari ale ciclului menstrual si aparitia de secretii purulente.

Diagnostic

Cele mai utile si mai simple metode de depistare ale acestei afectiuni sunt testele de laborator, dar si testul Papanicolau. Este indicat ca in cazul diagnosticarii cu aceasta afectiune, sa fie si partenerul supus testelor de laborator, deoarece este o boala ce se poate transmite pe cale sexuala.

Tratament anexita

Anexitele pot avea consecinte periculoase chiar si in cazul urmarii unui tratament, efectele negative nu sunt reduse total. In cele mai multe cazuri se formeaza intre trompele uterine si ovare, aderente, sau trompele uterine se lipesc de ovar, astfel apare infertilitatea.

Aceasta afectiune se poate declansa chiar daca inflamatia acuta a disparut, deoarece germeni se pot ascunde in anumite zone, iar fara un tratament administrat, vor persista mult timp.

Tratamentul va fi stabilit doar de catre medicul ginecolog, acesta constand in antibiotice. Dupa ce tratamentul a fost urmat in mod corect, se recolteaza secretie vaginala pentru a se evalua eficienta acestuia.

  Atentie

Pe tot parcursul administrarii tratamentului este recomandat sa se evite activitatea sexuala!

Daca infectia nu se amelioreaza dupa cura cu antibiotice, este absolut necesara spitalizarea, mai ales daca femeia este insarcinata sau este descoperit un abces. In cazul in care apare un abces si nu cedeaza la antibiotice se intervine chirurgical.

Complicatii

Apar sangerari neregulate, iar durerea de la nivelul abdomenului inferior persista, daca anexita nu este tratata. Infectia poate acoperi membrana care imbraca suprafata cavitatii abdominale si apare peritonita.

In cazul ruperii unui abces, puroiul cuprinde toata cavitatea pelviana, dand astfel stari de voma, dureri intense in partea de jos a abdomenului, dar si stare de soc. In aces caz infectia poate ajunge in sange si poate duce pana la deces.

  Sfat

Folosirea metodelor contraceptive, poate reduce mult aparitia unor boli inflamatorii pelviene.

Prevenire

Preventia in cazul acestei afectiuni este foarte importanta si esentiala in ceea ce priveste fertilitatea unei femei. Evitarea unei activitati sexuale cu mai multi parteneri, este cea mai buna metoda de prevenire. De asemenea este recomandat sa se evite si spalaturile vaginale cu diverse substante, ceaiuri, dar si a servetelelor umede sau a cosmeticelor pentru zona intima.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.