Cum actioneaza vaccinurile impotriva afectiunilor

       858   

Cum actioneaza vaccinurile impotriva afectiunilor

O boala poate fi cauzata de agenti patogeni, bacterii si virusuri cauzatori de boli, acesti invadatori straini intra in corp sub diferite moduri, cum ar fi  printr-o rana deschisa, prin inhalare, sau prin contact cu membranele mucoase din ochi, nas sau gura.

 

 

Daca organismul se infecteaza un un agent patogen, globulele albe care circula in sange  trec printr-o perioada de proces si eroare, pentru a determina cel mai bun mod de a extermina organismele. In aceasta perioada organismul dezvolta simptomele bolii, cand globulele albe determina modul de distrugere , ele creaza celule de memorie, care se vor ocupa de viitoarele atacuri ale aceluiasi agent patogen.

Vaccinarea este o modalitate de a declansa raspunsuri ale organismului fara ca acesta sa se imbolnaveasca, vaccinul  contine un organism slab sau mort care nu provoaca boli. Organismul este capabil sa distruga agentul patogen din vaccin si sa produca celulele de memorie, cand organismul dezvolta imunitate la un anumit agent patogen, apare imunizarea. Daca organismul este mai expus la acelasi agent patogen in viitor, celulele de memorie reactioneaza rapid fara a mai fi nevoie de o perioada, proces si eroare, acest lucru permite organismului sa distruga agentul patogen in mod eficient inainte de a provoca o boala.

Vaccinurile antialergice

O alergie apare atunci cand organismul reactioneaza la substante considerandu-le daunatoare, substante cum ar fi polenul copacilor, particulele de praf sau alimentele sunt denumite alergeni. Sunt de obicei inofensive, dar sistemul imunitar al unei persoane alergice apara organismul impotriva asupra acestor alergeni.

Ca urmare a primei expuneri a organismului la un alergen, globulele albe produc anticorpi care pregatesc sistemul imunitar pentru urmatoarea confruntare cu aceeasi alergeni. Anticorpii se ataseaza de celulele mastocite, celulele speciale gasite in tesutul sistemului respirator si digestiv.

Dupa expunerea, chiar si la o cantitate mica de alergeni, celulele mastocite sunt determinate sa elibereze substante chimice. Eliberarea unuia dintre aceste produse chimice, histamina, cauzeaza simptome comune asociate cu alergiile. Pentru alergiile persistente, tratamentul poate include desensibilizare cu vaccinuri antialergenice, cunoscute in general ca imunoterapie.  

Vaccinurile antialergenice, constau intr-o cantitate mica de substanta, care provoaca alergia, pacientul primeste injectii de vaccin antialergenic la intervale regulate. Cantitatea de antialergen este crescuta treptat, pana cand se ajunge la o doza care este eficace in reducerea simptomelor. In timp, acest tratament creste imunitatea pacientului si toleranta expunerii la alergeni, astfel incat nu va provoca o reactie alergica.

 

Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.