Copilul tau face noaptea pe el?

       770   

Copilul tau face noaptea pe el?

Daca se intampla sa gasesti patul ud cand iti trezesti copilul, in niciun caz nu trebuie sa il certi. Acesta ar putea avea o tulburare psiho-emotionala sau o problema fiziologica.

 

 

Scaparea involuntara de urina pe timpul noptii, in somn (enurezisul nocturn) este o problema intalnita foarte des la copii, iar la majoritatea dintre ei este doar o faza a procesului de dezvoltare. In jurul varstei de patru ani, cei mai multi dintre copii sunt capabili sa se trezeasca pe timpul noptii si sa mearga la toaleta, insa nu toti au acelasi ritm de dezvoltare, asa ca unii invata mai greu si mai tarziu sa iti controleze vezica.

Scaparile involuntare de urina ar trebui sa te ingrijoreze, daca, copilul tau a depasit varsta de cinci ani. Abia atunci te poti gandi la gasirea unei modalitati de vindecare.

Nu certati copilul, nu este vina lui

Parintii care cearta copiii sau care dau vina pe ei in astfel de cazuri, ar trebui sa stie faptul ca enurezisul poate avea cauze fiziologice. Pot exista mici intarzieri in dezvoltarea fizica a copilului, acesta poate avea o vezica mai mica, ceea ce se explica, deoarece nu poate retine o cantitate mare de urina.

Unii copii pot avea o secretie insuficienta a hormonului anti-diuretic, ceea ce ar trebui sa incetineasca productia de urina pe parcursul noptii. Iar alti copii au nervii care controleaza vezica insuficient si nu se pot trezi noaptea atunci cand trebuie, mai ales daca dorm mai adanc.

In timp, vezica creste, iar treminatiile nervoase de dezvolta si secretia hormonala devine normala, asadar problema se poate rezolva de la sine.

Daca scaparea de urina are loc si in timpul zile, iar copilul prezinta si dureri, poate fi vorba de o infectie urinara, ceea ce necesita tratament medicamentos. In unele cazuri, enurezisul nocturn poate fi o tulburare psiho-emotionala si tratamentul se face la psiholog.

De la ce provin cauzele psihologice?

Timiditatea sau stresul, ori lipsa de atentie din partea parintilor sau atentia insuficienta pe care copilul o primeste il poate face sa aiba astfel de "accidente". Unele probleme incep intr-o perioada stresanta a celui mic, in momentul in care apare o situatie tensionata in casa.

  De retinut

Foarte multi parinti isi cearta copilul cand intervine aceasta problema si ii fac observatie crezand ca rusinea va vindeca afectiune, acest lucru fiind total gresit.

Ignorati incidentul !

Observatiile parintilor, fie ele negative sau pozitive, nu fac decat sa intareasca comportamentul copiilor. Chiar daca il pedepsiti dupa un accident, sau doar ca ii mentionati aceasta problema, exista mari sanse ca situatia sa se repete. Presiunea la care copilul este supus, aceea de a nu mai repeta "greseala", il streseaza, acesta fiind unul dintre factorii enurezisului.

Specialistii le recomanda parintilor sa ignore incidentele si sa se comporte ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Micutii trebuie sa se trezeasca noaptea si sa mearga la toaleta, acesta este comportamentul care trebuie intarit de catre parinti. Nu ignorati niciodata intamplarile fericite, asadar daca dimineata gasiti patul uscat, laudati-l si rasplatiti-l oferindu-i mai multa atentie. In acest fel, copilul va avea o motivatie mult mai puternica pentru a ramane uscat pe timpul noptii.

Pentru recompense, psihologii le recomanda parintilor sa mizeze pe atentie, afectiune si laude, deoarece acestea sunt "beneficiile" dupa care copiii tanjesc.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.