Conjunctivita: simptome, tratament si cum prevenim aparitia ei

       704   

Conjunctivita: simptome, tratament si cum prevenim aparitia ei

Afectiunea care este caracterizata de iritatia membranei conjunctive, care "imbraca" globul ocular si pleoapele poarta numele de conjunctivita. Membrana conjunctiva are rol de protectie si de pastrare a umiditatii ochiului.

 

 

Cauzele conjunctivitei pot fi date de anumite infectii si anume de cele cu diferite virusuri (virusul herpetic, rujeolic si adenovirusuri) si bacterii (streptococ, genococ, stafilococ), dar si de alergii la praf si la polen (foarte multe persoane cu conjunctivita sunt diagnosticate primavara) sau chiar la produse cosmetice pentru machiaj. De asemenea o cauza a aparitiei conjunctivitei o reprezinta si factorii iritanti (fumul de tigara, spray-ul, detergentii, clorul din apa, etc.).

Conjunctivita - simptome

Conjunctivita prezinta urmatoarele simptome cum ar fi: senzatia de “nisip in ochi” sau dearsura, congestia (inrosirea) mucoasei conjunctive,lacrimarea, dar si aparitia unei secretii alb-galbuie in special dimineata.

  Sfat

Aceasta boala, poate fi asemanata cu alte afectiuni oculare ce prezinta aceleasi simptome, asadar mergeti la un medic specialist oftalmolog, nu puneti singuri un diagnostic, deoarece se stie ca ochiul este cel mai sensibil organ al corpului si puteti risca sa agravati boala si sa apara complicatii.

Transmitere si factori de risc

Conjunctivitele care sunt cauzate de bacterii si virusuri se transmit foarte usor de la o persoana la alta, dar diagnosticate la timp nu prezinta un risc mare. Daca se respecta anumite reguli de igiena si anume, folosirea prosopului sau a pernei doar de o singura persoana se pot reduce riscurile infectiei.

De asemenea aceasta afectiune se poate transmite si de la mama la fat, la nastere, iar daca nu este tratata rapid, poate pune in pericol vederea nou-nascutului. O alta modalitate de transmitere este cea a dezinfectiei necorespunzatoare a lentilelor de contact.

Factorii de risc sunt reprezentati in mod special de strandurile sau piscinele care sunt intretinute necorespunzator, de folosirea in comun a produselor cosmetice, a prosopului simai ales a lentilelor de contact.

Tratamentul conjunctivitei

Dupa punerea diagnosticului, tratamentul trebuie efectuat cat mai repede, acesta constandin inlaturarea secretiilor prin lavaj ocular (spalaturi oculare) cu solutii antiseptice sau ser fiziologic, apoi se administreaza un antibiotic.

  Atentie

Pansamentele la nivelul ochiului sunt excluse, deoarece acestea opresc aparitia secretiilor si pot aparea complicatii ale corneei.

Cum prevenim aparitia unei conjunctivite?

Pentru a preintampina aparitia unei conjunctivite se recomanda efectuarea unei igiene riguroase a fetei si mai intai a mainilor, schimbarea prosoapelor dupa fiecare baie, evitarea folosirii in comun a produselor pentru machiajul ochilor, dar si renuntarea purtarii lentilelor de contact daca nu este neaparata nevoie.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2018 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.