Colonul iritabil

       739   

Colonul iritabil

Sindromul de colon iritabil, este o afectiune foarte frecventa, numita si boala secolului, neavand o particularitate doar in Romania ci peste tot in lume.

 

 

Este un sindrom care are ca si etiologie, cauza incriminanta, in primul rand tulburarile vegetative, asadar avem de-aface cu un sindrom care este la ora actuala printre cele mai intalnite, cu care ne confruntam. Nu este o boala ci un cumul de simptome, de semne, care se constituie in ceea ce medicii il numesc sindrom sau colopatie functionala. Nu se defineste prin prezenta unei infectii, sau a unei inflamatii, asa cum se intampla in afectiuni cu care de asemenea se poate confunda destul de des, asadar este vorba despre un sindrom la care nu intalnim inflamatie sau infectie.

Simptome colon iritabil

Toata lumea stie ca in sindromul de colon iritabil, avem cel putin un simptom de baza, acesta fiind durerea, care poate fi difuza sau localizata, poate sa fie ca o jena, sau se poate prezenta ca o reala colica.

Poate aparea de asemenea si alternanta de diaree cu constipatie, existand si situatii in care apare doar una dintre ele, fie constipatia, fie diareea. Mai poare aparea de asemenea, flatulenta, balonarea, astfel ca marea majoritate a persoanelor care sufera de acest sindrom se adreseaza medicului precizand faptul ca orice ar manca se baloneaza.

Diagnostic colon iritabil

Neavand o cauza bine stabilita, medicii incearca sa faca un istoric al pacientului si sa afle care sunt obiceiurile nesanatoase. Este important ca pacientul sa faca o radiografie si sa efectueze niste analize de sange uzuale. Ecografia abdominala, este si ea indicata, pentru ca o durere ce poate aparea la nivelul abdomenului, poate avea alte cauze, o splina marita, o colecistita, etc., astfel se elimina aceste cauze inainte de a pune diagnosticul de colon iritabil.

Daca apar alte simptome in plus, fata de cele uzuale, se efectueaza alte investigatii suplimentare si mai sensibile, cum ar fi endoscopia, este extrem de importanta in diagnosticarea afectiunilor stomacului si nu numai.

Tratament colon iritabil

Este bine de stiut, inainte de toate, mai ales in formele usoare, usoare spre medii, pentru ca ele sunt cel mai des intalnite de fapt, pacientul nu trebuie sa apeleze neaparat la medicatie.

  Sfat

Daca sindromul este deja unul sever, este recomandat sa se consulte medicul cat mai repede, pentru a i se prescrie pacientului un tratament medicamentos cat mai corect.

Cel mai important este sa ne axam pe preventie, in principal trebuie sa ne reglam dieta, iar aceasta presupune in primul rand sa incercam sa inlaturam pe cat posibil excesul de cafea, alcoolul, fumatul, tocaturile sau alimentele prajite, care sunt greoaie si mai ales care pot crea afectiuni si pentru alte organe, cu ar fi pancreasul sau vezicula biliara. Asadar partea de dieta este extrem de importanta si de cele mai multe ori medicii insista asupra pacientilor cu privire la necesitatea introducerii  fibrelor, fibre pe care le luam din cereale, din legume, fructe.

Exista si forme de colon iritabil moderat spre sever, sau chiar sever, iar in cazul acestora apelam la medicatia simptomatica atunci cand pacientul are un tranzit mai lent, spre constipatie. Pentru un tranzit intestinal normal, este indicat sa se consume fibre, iar ca un tratament naturist care ajuta tranzitul este renumita cura cu tarate.


  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.