Colicile abdominale, problema principala a bebelusilor

       641   

Colicile abdominale, problema principala a bebelusilor

Colicile abdominale sunt o manifestare datorata ingestiei aerului in cursul alimentarii sugarului, ceea ce duce la o stare de disconfort, deoarece gazele acumulate determina distensia abdominala raspunzatoare pentru disconfortul bebelusului.

 

 

Contrar opiniilor care spuneau ca numai dupa 4 luni sau numai dupa o anumita varsta, ele pot aparea la orice  varrsta, chiar si la 2-3 luni sau chiar la o varsta mai mica de 2 luni in functie de individualitatea fiecarui copil.

Simptomul principal este disconfortul creat, care se traduce prin iritabilitate a sugarului, prin inrosirea fetei, prin  frecarea picioruselor, prin diverse pozitii cu rol de a ameliora aceasta stare de disconfort, simptome care nu trec neobservate de catre mamici, care simt ca ceva nu este in regula cu bebelusii lor.

De ce masuri trebuie sa tinem cont pentru a preveni aparitia colicilor?

Exista o serie de masuri care au rolul de a preveni aparitia colicilor abdominale, in primul rand trebuie foarte mare atentie la tehnica de alimentare, daca sugarul este alimentat cu biberonul, astfel incat sa  nu existe aer la nivelul acestuia (tetina nu trebuie sa contina aer, desi biberonul este inclinat). Ritmul de alimentare nu trebuie sa fie foarte rapid, pentru ca inghitind foarte rapid, inghit odata cu laptele si aerul. De asemenea foarte importanta este si etapa de dupa alaptat, cand copilul trebuie sa elimine aerul, este tinut de catre mama in pozitie verticala si este batut usor pe spate pentru a elimina aerul. Tot legat de tehnica alimentatiei, foarte multi pediatri recomanda contactul piele la piele dintre mama si copil in special pentru cei alimentati la san. Compresia abdomenului bebelusului pe burtica mamei, caldura locala, sunt doua elemente care ajuta la preventia aparitiei colicilor abdominale.

Orarul meselor este si el destul de important in prevenirea aparitiei colicilor, chiar daca sugarul cere, trebuie sa respctam un interval intre mese, de recomandat este ca acesta sa nu depaseasca 2 ore, dar nici sa se faca mai devreme.

Tratamentul colicilor

In cazul persistarii colicilor exista mai multe metode de amelioare printre care, aplicarea unei comprese calde, incalzita cu fierul de calcat, sau compresa cu apa calduta. O alta metoda de tratament este masarea burticii sugarului, masaj care incepe din partea dreapta jos a burticii, se ridica in sensul acelor de ceas, ajungand in stanga jos si tot asa, facandu-se un cerc prin care se incearca directionarea bulelor de aer din cadrul tubul intestinal  si se favorizeaza eliminarea lor.

Alta metoda de tratament este cea medicamentoasa, in care se administreaza diverse preparate, unele dintre ele se pot administra chiar din prima zi de viata a sugarului, avand efect foarte bun.

In timpul alimentatiei mama trebuie sa fie foarte calma, deoarece poate transmite la fat starea de anxietate si pot da astfel pentru acesta colicile abdominale. Starea de calmitate a mamei nu trebuie sa persiste doar in cadrul procesului de alaptare, exista o legatura foarte stransa intre frecventa aparitiei acestor episoade neplacute si starea de anxietate  a mamei, in special daca este vorba de primul copil, in care mama este foarte solicitata si echilibrul interior se perturba, iar anxietatea este foarte mare.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.

Gastrita sau inflamatia mucoasei stomacale

Gastrita sau inflamatia mucoasei stomacale

Ghid Sanatate - 07 iunie 2015Cancerul gastric

Cancerul gastric

Ghid Sanatate - 07 iunie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.