Colesterolul, un rau pentru inima

       561   

Colesterolul, un rau pentru inima

Colesterolul este o substanta ceroasa, produsa de grasimile pe care le ingeram, folosita de organism in principal ca material de constructie pentru peretii celulelor. Sunt doua tipuri de baza: LDL (colesterolul rau), care constituie baza depunerilor care ingroasa arterele  si HDL (colesterolul bun), care duce LDL-ul in ficat, de unde se elimina.

 

 

Cum se acumuleaza?

Grasimea din jurul taliei, un regim alimentar bogat in grasimi saturate si lipsa de activitate pot obliga ficatul sa produca tot mai mult LDL. O alimentatie saraca in grasimi mononesaturate si o viata sedentara epuizeaza HDL-ul folositor, la fel pot face fumatul si diabetul.

Excesul de LDL este absorbit de peretii arteriali, punand baza depunerilor periculoase pentru inima, ce pot ingusta artera si la limita, o pot rupe.

Nu exista simptome care sa indice o valoare mare a colesterolului, doar analizele de sange sunt revelatoare. O analiza standard, realizata de un laborator specializat, presupune masurarea colesterolului total, a LDL-ului si a HDL-ului, in milimoli pe litru de sange.

Studii recente arata ca valorile LDL-ului trebuie sa fie sub limita considerata pana acum normala, iar valorile HDL-ului, peste limita, mai ales la femei, care au in mod natural valori mari ale HDL-ului, mai ales inainte de menopauza. Depunerile care pot fi fatale, nu se aseaza pe peretii arterelor, ci intra chiar in acestia. LDL-ul declanseaza procesul, atunci cand este absorbit prin captuseala interioara a peretii vaselor de sange.

Nu sunt de ignorat nici trigliceridele, aceasta grasime din sange fiind studiata in cadrul analizei lipidelor, cand se masoara nivelul tuturor grasimilor din fluxul sangvin. O valoare a trigliceridelor peste limita maxima semnaleaza un risc mare de atac de cord, mai ales la femei.

Incurajati HDL-ul, colesterolul bun

Noi studii arata ca HDL-ul actioneaza si ca antioxidant, impiedicand LDL-ul sa produca vatamari prin depunere. Colesterolul bun poate fi atat de puternic incat fiecare crestere cu 0,1 a valorii lui, poate reduce riscul unui atac de cord cu 3-4%, un nivel ridicat de HDL poate atenua si alte riscuri pentru inima, cum ar fi diabetul sau supraponderabilitatea.

Cresterea HDL-ului este la indemana tuturor prin: consumul de alimente precum peste gras, nuci si ulei de masline, toate bogate in grasimi bune. De asemenea si multa miscare, ajuta in cresterea HDL-ului.

 



 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2017 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.