Colecistita acuta: cauze, simptome si tratament

       639   

Colecistita acuta: cauze, simptome si tratament

Colecistita acuta sau pietre la fiere cum este cunoscuta in popor reprezinta inflamatia acuta a veziculei biliare (fierea) care are ca si cauza de prim ordin prezenta in colecist a unor conglomerate de colesterol (pietre) si saruri biliare numite calculi veziculari. Acesti calculii veziculari  provoaca mici leziuni pe peretele colecistului si se pot inflama.

 

 

Cauzele colecistei acute

Colecistita acuta este mult mai des intalnita la femei, ele pot dezvolta calculi biliari mult mai repede decat barbatii. Calculii apar in proportie de 50% la femeile de peste 75 de ani. Poate fi o afectiune pe cale ereditara, daca sunt persoane in familie care au suferit de colecistita acuta este foarte probabil sa se mentina si la celelalte. Mai predispuse la aceasta afectiune sunt persoanele cu un nivel amplificat de colesterol si supraponderale. Factorii favorizanti caracteristici sunt dati de sedentarism, de o alimentatia bogata in grasimi si de un regim alimentar neechilibrat sau chiar constipatie.  

Simptome de colecistita acuta

Primul simptom care apare este durerea in capul pieptului (regiunea epigastrica) si subcostal in partea dreapta (hipocondrul drept), de asemenea poate fi resimtita in umarul drept dar si in spate. Apare spontan de obicei dupa o masa copioasa, dar si in timpul noptii, iar pacientul nu se calmeaza desi incearca sa obtina o pozitie cat mai confortabila. Durerea poate fi permanenta si nu se calmeaza deloc mai ales in cazul complicatilor sau poate fi intermitenta si se caracterizeaza prin crize periodice de aici si denumirea de colica biliara. Apar indeosebi varsaturile, care pe moment pot calma durerea, lipsa poftei de mancare, iar febra este semnul ca deja s-a instalat o complicatie care duce catre colecistita acuta.Un alt semn care accentueaza aceasta afectiune este coloratia in galben a pielii si a ochilor (icterul), darsi urina inchisa la culoare si scaunele decolorate.

  Sfat

Este recomandat pentru interventia chirurgicala, abordul laparoscopic deoarece prezinta mult mai multe avantaje si anume: inlocuirea inciziei mari de pe abdomen cu 4 incizii mici, astfel rezultatul estetic fiind mai multumitor. Dupa operatie, pacientul se reface mult mai repede si isi poate relua activitatea mai devreme decat in cazul unei operatii normale. De asemenea durerile postoperatorii sunt mult mai mici la fel ca si durata interventiei, iar rata de apartiei a unor complicatii este scazuta.

Tratamentul colecistei acute

Tratamentul recomandat in colecistita acuta este strict chirurgical. Interventia se practica doar cu anestezie generala, cea mai frecventa tehnica operatorie, dar si cea mai buna pentru chirurgia vezicii biliare este colecistectomia laparoscopica (indepartarea bilei) in care se utilizeaza o camera pentru a se vizualiza cat mai bine cavitatea abdominala. Complicatiile ce pot aparea sunt la distanta sau locale. Perforatia (strapungerea) colecistului este una dintre complicatiile locale si este urmata de o peritonita.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2018 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.