Coenzima Q10 - Medicament minune sau o risipa de bani

       740   

Coenzima Q10 - Medicament minune sau o risipa de bani

Datorita rolului sau vital in corpul uman, coenzima Q10 (CoQ10) a devenit un popular supliment alimentar. In timp ce CoQ10 este necesara pentru buna functionare a celulelor organismului, cercetarea nu a dovedit ca exista beneficii pentru a lua CoQ10 sub forma de supliment.

 

 

Ce este coenzima Q10?

Coenzima Q10, este un compus care se produce in mod natural in celulele corpului uman. Acesta se gaseste in mitocondrie, structuri sub forma de bara din interiorul fiecarei celule, care servesc drept generatoare de curent electric pentru acea celula.

Ce face coenzima Q10?

Principalul beneficiu al CoQ10 il reprezinta implicarea in crearea unei molecule importante cunoscuta sub numele de adenozin trifosfat (ATP). ATP-ul ajuta energia directa acolo unde este nevoie intr-o celula si in interiorul corpului uman. Ca atare, ATP-ul este esential pentru un metabolism sanatos si este o parte esentiala a unui numar mare de procese in organism, cum ar fi contractia muschilor.

Alte beneficii posibile ale coenzimei Q10 sunt inca investigate. De asemenea, este gandita sa functioneze ca un antioxidant, impreuna cu vitaminele E si C, si seleniu. De asemenea, este sugerat faptul ca exista boli care pot raspunde la suplimentarea cu CoQ10.

Unele beneficii de sanatate pe care medicii cred ca oamenii ar putea sa il obtina ca urmare a folosirii coenzimei Q10, includ:

  • Ajuta in tratarea hipertensiunii arteriale si a bolilor de inima

  • Imbunatateste functia sistemului imunitar

  • Furnizeaza unui impuls de energie pentru persoanele care sunt obosite

  • Reduce nivelul ridicat de colesterol din sange

  • Stabilizeaza nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet zaharat

  • Asista in tratamentul cancerului sau protejeaza organele de medicamentele folosite in chimioterapie

  • Trateaza afectiunile gingivale

  • Incetineste progresia dementa

  • Creste numarul de spermatozoizi si a motilitatii

  • Previne sau trateaza durerile de cap migrenoase

De cata coenzima Q10 este nevoie?

Organismul produce in mod natural coenzima Q10 in cantitati suficiente pentru a preveni deficienta, si niciun simptom nu a fost observat la populatia generala, legata de deficitul de CoQ10. Aproximativ un sfert din CoQ10 in sangele unei persoane se crede ca provine din surse alimentare, restul se produce pe plan intern.

Care sunt principalele surse de alimentare de coenzima Q10?

Sursele alimentare de CoQ10 sunt limitate. Carnea de vita si de pui sunt sursele predominante dietetice.

Coenzima Q10 este disponibila ca supliment alimentar sub mai multe forme, inclusiv capsule tari si moi, gel, spray oral si tablete. Adultii care iau CoQ10 ca supliment alimentar sunt, de obicei sfatuiti sa ia intre 30 si 200 de miligrame pe zi.

  Atentie

Nu se recomanda copiilor luarea  de CoQ10.

Ce au gasit ultimele studii de cercetare despre coenzima Q10?

Cele mai multe dintre beneficiile CoQ10 invocate au fost observate in studiile de cercetare, dar nu au fost dovedite stiintific.

De exemplu, American Heart Association nu recomanda utilizarea de conzima Q10 pentru a preveni bolile de inima, invocand lipsa de dovezi solide. Unele studii au descoperit ca nivelurile de CoQ10 tind sa fie mai mici la persoanele cu un nivel ridicat de colesterol, precum si alte studii au descoperit ca CoQ10 pot reduce inflamatia si promoveaza functiile cardiace, dar cercetarile ulterioare nu au sprijinit pe larg aceste descoperiri.

Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste tratamentul cancerului si prevenirea lui. Studiile clinice au aratat ca suplimentele de CoQ10 pot fi eficiente in prevenirea daunelor inimii cauzate de adriamicina (doxorubicina). Studiile mici, au constatat ca tumorile de cancer de san au scazut la femeile care au luat suplimentul. Dar, Societatea Americana de Cancer nu recomanda utilizarea acestuia, in special avand in vedere dovezi ca utilizarea CoQ10 ar putea reduce eficacitatea unor medicamente pentru chimioterapie.

Singura utilizare potentiala a CoQ10, care a fost sustinuta de dovezi stiintifice este capacitatea sa de a ajuta la controlul tensiunii arteriale, luarea de suplimente alimentare de CoQ10 pot produce mici reduceri ale tensiunii arteriale. Dar chiar si aceasta utilizare are nevoie de studiu suplimentar.

 

Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.