Ciroza hepatica, principala afectiune a consumul in cantitati mari si dese de alcool

       779   

Ciroza hepatica, principala afectiune a consumul in cantitati mari si dese de alcool

Ciroza hepatica este o boala grava a ficatului care este caracterizata prin dezvoltarea fibrozei. Fibroza reprezinta o dezvoltare pe cale patologica, exagerata a tesuturilor conjunctive.

 

 

Asadar, in ciroza tesutul hepatic este inlocuit de cel fibros, ceea ce-l face sa nu mai functioneze normal. Tesutul fibrotic mai poate bloca si circulatia sangvina de la intestine spre ficat, determinand astfel o crestere a presiunii in sistemul venos portal.

Cauze

Aceasta afectiune poate dezvolta foarte multe cauze, insa cele mai frecvente cauze sunt infectiile cu virusurile hepatice B si C si consumul in cantitati mari si dese de alcool.

Ciroza hepatica provocata de alcool apare mai frecvent la acele persoane care consuma cantitati mari de alcool in fiecare zi, timp de peste 10 ani. In urma unor cercetari s-a descoperit ca mor anual circa 30.000 de persoane din cauza cirozei, iar peste 40% dintre acestia pe fondul consumului excesiv de alcool.

Ciroza hepatica data de infectia cu virusuri, poate aparea la circa 40% dintre persoanele care au hepatita cronica. In acest caz, ciroza poate necesita si 20 de ani pana sa apara.

Simptome ciroza hepatica

In aceasta boala exista persoane care nu prezinta simptome pana in punctul in care afectiunea nu devine severa. Totusi, printre simptomele principale amintim, edeme la nivelul membrelor inferioare si cresterea in volum a abdomenului din cauza lichidului acumulat (lichid ascitic). Oboseala, sangerarile nazale si icterul sunt si ele simptome prezente in ciroza hepatica.

Diagnosticul de ciroza hepatica este pus in urma unor nenumarate analize de sange si a unor investigatii imagistice, asadar prezentarea la medic intr-un astfel de caz este absolut obligatorie.

Tratamentul cirozei hepatice

Ciroza hepatica este o boala care ameninta viata atunci cand ficatul se deterioreaza din cauza tesutului fibrotic. In acest caz nu exista un tratament care poate vindeca aceasta afectiune, insa pentru prevenire sau pentru amanarea procesului de instalare rapida este necesar sa se opreasca consumul de alcool, si administrarea de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene. In cazul unei ciroze hepatice severe se efectueaza un transplant hepatic, dar aceasta procedura dureaza deoarece este nevoie de un donator compatibil si apoi lista de asteptare este lunga.

Recomandari

Evitarea definitiva a consumului de alcool este principala recomandare in cazul unei asemenea afectiuni.

Modificarea dietei poate fi de asemenea necesara,  reducerea sarii din alimente este destul de importanta, deoarece persoanele cu ciroza hepatica sunt predispuse la retinerea sodiului in organism, fapt ce duce la acumularea in cantitati mari a lichidului in abdomen.

Se recomanda de asemenea evitarea medicamentelor nepotrivite in cazul unui pacient cu ciroza hepatica, printre medicamente amintim: Paracetamolul si medicamentele antiinflamatorii precum Ibuprofenul. Pentru inlocuirea acestor medicamente in cazul unui bolnav cu ciroza este indicat sa se consulte medicul specialist.

Si renuntarea fumatului este o recomandare, care ajuta la ameliorarea simptomelor de ciroza si la starea de sanatate in general a pacientului, deoarece il face un candidat perfect in cazul unui transplant.

Remedii naturiste

In cazul durerilor resimtite in zona toracica, se aplica, comprese calde aproximativ 2 ore in zona dureroasa. Pentru comprese se folosesc flori de trifoi oparite.

Se recomanda de asemenea aplicarea de argila, tarate sau varza pentru descongestionarea (eliberarea dintr-un aflux al unui organ) ficatului, se acopera cu o fasa si se tin aproximativ o ora si jumatate.

Consumul de alimente care au efect de stimulare asupra ficatului este de asemenea recomandat (cirese, visine, pepeni verzi, etc). Si cura cu lamai indulcite cu miere, poate face minuni.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2018 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.