Celulele Stem

       802   

Celulele Stem

Fiecare dintre noi, va avea nevoi foarte diferite in privinta planului personal de sanatate, de aceea oamenii de stiinta si doctorii studiaza permanent metode pentru a face medicina mai personalizata, iar  un mod prin care fac asta este sa cerceteze celulele STEM.

 

 

Celulele STEM sunt celule nediferentiate, insemnand ca ele nu au un scop sau o functie precisa. In timpul in care celulele pielii iti protejeaza corpul, celulele muschilor se contracta si celulele nervoase trimit semnale, celulele STEM nu au nicio structura, sau functii specifice. Celulele STEM au in schimb potentialul sa devina orice alt tip de celule din corpul tau.

Corpul omenesc foloseste celulele STEM pentru a inlocui celulele moarte, de exemplu, celulele din peretii intestinali se inlocuiesc in totalitate, la fiecare 4 zile. Celulele STEM  de sub peretii intestinali, inlocuiesc aceste celule in timp ce ele mor.

Oamenii de stiinta spera ca celulele STEM, sa fie folosite pentru a crea un tratament personalizat special, in care ne vom putea inlocui organele cu propriile organe. Cercetatorii celulelor STEM lucreaza asiduu pentru a gasi noi moduri in care pot folosi aceste celule, pentru a crea tesuturi noi care sa inlocuiasca parti din organe, care sunt lezate prin rani sau bolnave.

Procesul prin care se folosesc celulele STEM, pentru a inlocui celulele lezate se numeste medicina regenerativa, de exemplu, oamenii de stiinta folosesc in prezent, celulele STEM pentru a trata pacientii care sufera de leucemie. Leucemia, este o forma de cancer care afecteaza maduva osoasa. Maduva osoasa este tesutul spongios din interiorul oaselor, unde se formeaza globulele rosii.

Leucemia provoaca cresterea unor celule din maduva, in mod incotrolabil, blocand astfel celulele STEM sanatoase, care formeaza globulele rosii. Unii pacienti cu leucemie, pot primi un transplant de celule STEM, astfel celulele STEM noi, vor crea globulele rosii necesare pacientului.  

Exista de fapt mai multe tipuri de celule STEM, pe care cercetatorii le pot folosi in tratamente medicale si studii, celulele STEM adulte, sau celulele STEM caracteristice unor tesuturi, pe care le gasim in numar mic, in majoritatea tesuturilor din corp. Celulele STEM caracteristice tesuturilor, inlocuiesc celulele existente din organe, pe masura ce ele imbatranesc si mor.

Celulele STEM embrionare sunt create din ramasitele embrionilor, care sunt donate de bunavoie de pacientii din clinicile de fertilitate, spre deosebire de celulele STEM caracteristicile tesuturilor, celulele STEM embrionare sunt pluripotente, ceea ce inseamna ca ele pot fi crescute sa inlocuiasca orice tesut din corp.

Un al treilea tip de celule STEM, este numit pluripotent indus, acestea sunt celule normale din piele, grasime, ficat, sau alte celule pe care oamenii de stiinta le-au programat sa functioneze ca si celule STEM embrionare. Ca si celulele STEM embrionare si acestea pot deveni orice fel de celula din corp.

In timp ce oamenii de stiinta si doctorii spera ca vor folosi toate aceste tipuri de celule pentru a crea noi tesuturi ce vor vindeca corpul, le pot folosi pentru a reusi mult mai usor sa inteleaga cum functioneaza corpul.

Oamenii de stiinta pot urmari celulele STEM formandu-se in tesut, pentru a putea intelege mecanismele pe care corpul le foloseste pentru a crea noi tesuturi intr-un mod controlat si regulat. De asemenea spera ca studiind mai mullt ei vor putea, nu numai sa conceapa tratamente specializate, care vor fi individuale, dar si o mai buna intelegere a functionarii corpului, atunci cand este sanatos si atunci cand este bolnav.

 De ce este indicat sa consumam cirese

De ce este indicat sa consumam cirese

Ghid Sanatate - 22 iunie 2015


6 mituri despre travaliu

6 mituri despre travaliu

Ghid Sanatate - 22 iunie 2015 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.