Ce rol important are apa in organism?

       1185   

Ce rol important are apa in organism?

Apa reprezinta, unul dintre cele mai importante elemente ale organismului uman, element care daca ar lipsi existenta noastra nu ar fi posibila. Circa doua treimi din greutatea corporala, este reprezentata de apa, iar fara aceasta organismul uman nu ar trai mai mult de cateva zile.

 

 

Sangele contine 82% apa, creierul 95%, iar plamanii 90%, asadar cu cat o persoana este mai tanara, cu atat procentul de apa din organismul acesteia este mai mare. Daca aportul de apa se reduce cu 2%, apar si semnele de deshidratare: senzatia de sete, ameteala, tahicardie, tulburari de vedere, urina inchisa la culoare, uscaciunea gurii, etc. Oboseala care apare in cursul zilei, poate fi una dintre cauzele aparitiei unei deshidratari usoare.

Apa protejeaza tesuturile, functia vizuala si articulatiile

Apa este considerata un bun librifiant in procesul de digestie. Apa care se afla in saliva, are rolul de a usura mestecarea si inghitirea alimentelor, asigurand deplasarea bolului alimentar prin esofag. De asemenea apa functioneaza ca un lubrifiant si pentru articulatii si cartilajele articulare, permitand efectuarea miscarilor pentru diverse segmente ale corpului. Cand apar durerile articulare la nivelul genunchilor sau al coloanei, este cel mai probabil ca s-a instalat o deshidratare, astfel ca articulatiile nu mai sunt lubrifiate suficient.

Apa ajuta la reglarea temperaturii corpului

Organismul uman isi regleaza temperatura in momentul in care este expus la caldura prin procesul de transpiratie al glandelor sudoripare, astfel transpiratie se evapora si apare efectul de racorire. Pielea isi mentine temperatura prin micsorarea circulatiei sangelui la suprafata corpului, in momentul in care organismul este expus unei temperaturi scazute. Miscarea apei din sistemele celulare are rolul de a transporta plasma sanguina, care la randul ei are rolul de a mentine un pH sanguin constant in transportul anticorpilor care sunt produsi de sistemul imun.

Apa are rolul de a eliminarea toxinele din organism

Apa este mijlocul prin care se elimina majoritatea toxinelor si a substantelor nocive din organism, prin urina si transpiratie.Apa are un rol la fel de important si in tranzitul intestinal al materiilor fecale, astfel ca un consum redus de apa, duce la instalarea constipatiei, iar ca urmare a acesteia pot aparea multe alte boli. Rinichii indeparteaza deseurile toxice din organism, iar pentru acest lucru sa fie indeplinit, au si ei nevoie de o cantitate suficienta de apa.

O hidratare corecta ne poate feri de cancerul de vezica urinara si de colon

Pe langa rolul sau de a elimina substantele toxice din organism, apa are si rolul de a transporta oxigenul si substantele nutritive spre celule. Nutrientii din alimente devin solubili in apa in urma procesului de digestie. Apa transporta aceste substante nutritive prin capilarele sanguine in peretii intestinali in sange si sistemul circulator. Asadar consumul suficient de apa poate preveni aparitia diferitelor boli printre care si a cancerului de colon si de vezica urinara.

  De retinut

Apa este mediul in care se desfasoara toate procesele metabolice din organism, asadar toate celulele si organele depind de apa. Nu numai cantitatea de apa pe care o consumam este importanta ci si calitatea acesteia, asadar apa pe care o consumam trebuie sa fie necontaminata si pura din punct de vedere bacteriologic.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.