Ce rol are alimentatia in aparitia cariilor dentare?

       695   

Ce rol are alimentatia in aparitia cariilor dentare?

Dintii sunt fragili si trebuie sa avem grija de ei. Pentru a-i pastra sanatosi, sunt necesare, inca de la varsta cea mai frageda, spalatul regulat pe dinti, tratamentul cu fluor si o buna igiena alimentara. Caria dentara se prezinta ca o pata neagra, care ataca smaltul dintelui, apoi, progresiv, va face o gaura si va declansa o durere violenta. 

 

 

Cauze

Trei factori pot altera sanatatea dintilor, primul si cel mai important fiind formarea placii dentare. Aceasta substanta invizibila cu ochiul liber, se lipeste pe dinti, ea este compusa din resturi alimentare din saliva si din bacterii. Bacteriile se hranesc cu particulele de zahar secretand un acid care distruge smaltul dintelui sapand o gaura.

Al doilea factor este alimentatia, excesul de zahar fiind un adevarat flagel pentru dinti.

Al treilea factor este legat de constitutia dintelui si de calitatea smaltului.

Rolul alimentatiei

Produsele zaharoase sunt nocive pentru dinti si nu sunt indispensabile intr-o alimentatie echilibrata. Consumarea lor trebuie tinuta sub control sau redusa. Copilul nu trebuie niciodata sa se culce dupa ce a baut o bautura dulce sau a rontait o bomboana. Bacteriile care traiesc in gura se vor hrani cu aceste alimente si le vor transforma in acid, iar acesta va ataca smaltul si va provoca o carie. In momentul in care copilului ii este sete in momentul culcarii dati-i apa.

Prevenire

Copilul trebuie oprit sa manance prea multe dulciuri. Pana la varsta de 3 ani periati-i dintii dimineata si seara, aratati-i cum sa faca miscarile, de la gingie spre dinte, in fata si in spate.

Chiar daca totul para sa mearga foarte bine, nu ezitati sa duceti copilul la dentist, o vizita pe an fiind recomandata obligatoriu. Urmand sfatul medicului dati-i fluor sub forma de comprimate sau picaturi, iar inainte de culcare nu il lasati sa bea altceva, decat apa.

Daca este cazul, mai tarziu va trebui sa va preocupati de corectarea malformatiilor, de exemplu pozitia neregulata a dintilor (aparatele speciale permit redresarea lor).
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.