Ce recomanda medicii in cazul copiilor care merg pe varfuri?

       798   

Ce recomanda medicii in cazul copiilor care merg pe varfuri?

Mersul pe varfuri la copii apare foarte des, mai ales in cazul celor mai mici, care abia incep sa paseasca. La marea majoritate dintre ei, acest obicei nu indica neaparat o afectiune, ci asa este pentru ei mai usor sa-si tina echilibrul, folosind aceasta pozitie.

 

 

In momentul in care acestia isi perfectioneaza mersul, pot renunta la obiceiul de a mai merge pe varfuri. Mersul pe varfuri nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare pentru mamici, atat timp cat copilul are o dezvoltare fizica si mentala, normala.

Mersul pe varfuri nu este neaparat considerat o problema, ci doar un obicei care va disparea cu timpul, insa pot exista si cateva cauze medicale ce pot determina acest mod al copiilor de a merge dupa ce au facut primii pasi.

  1. Distrofia musculara este o cauza medicala care poate determina mersul pe varfuri, deoarece fibrele musculare sunt sensibile si se pot deteriora.
  2. O alta dificultate in mers a copilului, poate fi tendonul lui Ahile mult prea scurt, astfel acesta nu va putea atinge solul cu calcaiul si va merge pe varfuri.
  3. Paralizia cerebrala se poate instala inca in perioada vietii intrauterine sau la nastere si poate fi o alta cauza ce determina mersul pe varfuri, deoarece apar tulburarile de deplasare.

Pana la varsta de 2 ani nu ar trebui sa ne facem probleme in aceasta privinta, insa dupa trecerea acestei varste, este indicat totusi sa se consulte un medic sau macar sa se discute cu cel pediatru, care il are in evidenta pe copil.

Ce recomanda medicii?

In functie de ceea ce a descoperit medicul pediatru la examenul clinic, daca intr-adevar considera ca exista probleme reale, va da o trimitere catre un medic specialist in neurologie infantile.

Daca este vorba despre o problema medicala, este recomandat sa ne prezentam cat mai devreme cu copilul la medic, astfel daca va fi vorba despre o interventie, sansele de recuperare sunt mult mai mari.

Tratamentul difera de la caz la caz in functie de cat este afectiunea de grava. De cele mai multe ori se recurge la fizioterapie, kinetoterapie si la purtarea unei orteze, dar daca vorbim despre un tendon al lui Ahile mai scurt singurul tratament care se efectueaza consta intr-o interventie chirurgicala.

Daca in urma unui consult efectuat de medicul specialist in neurologie infantila se determina ca mersul pe varfuri este dat de o paralizie cerebrala sau de o tulburare a autismului, tratamentul consta in terapii comportamentale.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.