Ce obiceiuri alimentare si ce pofte ciudate dezvolta gravidele pe timpul sarcinii?

       658   

Ce obiceiuri alimentare si ce pofte ciudate dezvolta gravidele pe timpul sarcinii?

In timpul sarcinii, papilele gustative, pofta de mancare si aparatul digestiv o pot lua putin razna, asa ca fii pregatita pentru cele mai ciudate pofte.

 

 

La inceput, mai ales daca suferi de greturi matinale, s-ar putea sa nu ai deloc pofta de mancare. De asemena, este posibil sa ti se faca pofta de cele mai ciudate mancaruri si sa incepi sa respingi mancarurile preferate anterior. Mai tarziu, in al doile trimestru de sarcina, dar si al treilea s-ar putea sa simti nevoia sa mananci tot timpul, organismul adaptandu-se la un program de mancat cate putin si des. In final, cand copilul a crescut si ocupa cea mai mare parte din abdomenul tau, te simti satula chiar si dupa un pahar cu lapte si o banana.

Pofte si aversiuni

Sa nu ramai surprinsa daca brusc ti se face pofta de o mancare ce nu iti placea inainte sau capeti o aversiune fata de mancaruri care inainte iti placeau. Aceste manifestari apar deseori, mai ales la inceputul sarcinii. Daca brusc apare pofta de mancaruri picante sau de muraturi, de dulciuri si de ciocolata, de lapte, fructe si sucuri de fructe sau de alimente foarte reci, cum ar fi inghetata, nu trebuie sa iti faci probleme pentru ca acestea sunt poftele cel mai des intalnite la femeile insarcinate. Pe de alta parte, este posibil ca, brusc sa capatati o aversiune fata de ceai, cafea, sau chiar fata de unele tipuri de carne.

Unii cred ca poftele sunt un semn ca organismului ii lipsesc anumiti nutrienti, dar aceasta este doar o teorie care nu a fost inca dovedita. Cauzele exacte ale poftelor si ale aversiunilor din timpul sarcinii nu sunt cunoscute, dar se crede ca modificarile nivelurilor de hormoni, cum ar fi estrogenul.

Daca ai o averisiune fata de un aliment care reprezinta o sursa pretioasa de nutrienti, incearca sa compensezi orice posibila deficienta inlocuind alimentul cu un altul, care are aceeasi valoare nutritiva, din aceeasi grupa de alimente.

Pofte ciudate dezvoltate de gravide

Unele femei insarcinate ajung sa dezvolte o manifestare ciudata, numita "pica", o nevoie de a manca substante cum ar fi gheata, argila, creta, pasta de dinti sau chibrituri arse.

O teorie sustine ca unele femei insarcinate mananca substante nealimentare pentru ca incearca inconstient, sa suplineasca deficiente de anumiti nutrienti, unele studii au asociat pica deficientei de fier, desi lucrurile de care le este pofta femeilor nu contin cantitati mari de fier.

  De retinut

Daca aveti pofta de astfel de alimente, sau oricare alte pofte ciudate, este recomandat sa discutati cu medicul dumneavoastra.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.