Ce este diabetul, cum se manifesta si cate tipuri exista?

       863   

Ce este diabetul, cum se manifesta si cate tipuri exista?

Diabetul face parte din categoria bolilor cronice si este caracterizata prin secretii si eliberarea insuficienta a insulinei de catre pancreas, precum si utilizarea insuficienta a insulinei a tesuturilor. Exista insa mai multe tipuri de diabet, iar fiecare se manifesta intr-un anumit fel.

 

 

Tipurile de diabet existente sunt 4 la numar: diabet de tip 1, diabet de tip 2, diabet gestational si diabet secundar. 

Diabet de tip 1

Diabetul de tip 1 este numit si diabet insulino-dependent si se manifesta, dupa cum am zis mai sus, prin faptul ca pancreasul nu mai produce insulina, astfel incat pacientul trebuie sa o administreze prin intermediul injectiilor. Pacientii cu diabet de tip 1 sunt nevoiti sa isi injecteze zilnic insulina pentru a ramane in viata. Acesta apare de regula in randul copiilor si a tinerilor, insa se intampla sa apara si la adulti.

Diabetul de tip 1 este de cele mai multe ori provocat de diferiti factori de mediu precum virusurile, dieta sau substantele chimice, iar de obicei oamenii sunt predispusi genetic la diabet

Diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 mai poarta si numele de non-insulino-dependent, iar acesta este cel mai intalnit, fiind prezent la aproximativ 95% din persoanele care sufera de diabet. Acesta se dezvolta treptat, iar pancreasul produce doar uneori suficienta insulina, insa organismul nu o poate folosi.

Si in cazul diabetului de tip 2 boala poate fi mostenita, insa poate fi aparea si din cauza altor factori precum excesul de greutate, inactivitatea, hipertensiunea arteriala sau dieta precara.

Se intampla ca simptomele sa nu apara o perioada lunga de timp, iar atunci cand apar acesta ar putea fi intr-o stare deja avansata. 

Diabet gestational

Diabetul gestational este cunoscut pentru faptul ca apare doar in timpul sarcinii, iar de obicei acesta poate evolua in diabet de tip 2 in urmatorii 10 ani. 

Printre factorii principali de risc ai diabetului gestational putem mentiona istoricul familial in care apare diabetul zaharat, o varsta prea avansata a mamei dar si obezitatea. In acest caz chiar si nou-nascutul este predispus la obezitate si intoleranta la glucoza.

Diabetul secundar

Al patrulea tip, diabetul secundar, apare de obicei dupa diferite afectiuni de tip pancreatic, endocrin, hepatic sau atunci cand sunt consumate prea multe medicamente ca betablocantele, antiinflamatoarele cortizonice sau diureticele tiazidice. 

Mai exista si alte tipuri de diabet, nu la fel de populare precum cele de mai sus, insa care pot aparea din diferite motive:

  • diabetul provocat de defecte genetice ale pancreasului exocrin sau ale functiei responsabila de producerea de insula din pancreas.
  • diabet provocat de defecte genetice ale actiunilor insulinei.
  • diabetul provocat de diferite infectii.
  • diabetul indus provocat de consumul de medicamente sau de substante chimice.
  • diabetul provocat de diferite boli hormonale.
  • alte forme de diabet produs de mecanisme mediate imunologic.
  • sindroame genetice asemanatoare diabetului.

Asadar, acestea sunt tipurile de diabet existente precum si cauzele si manifestatiile acestora.

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.