Ce boli se pot transmite prin sarut?

       1260   

Ce boli se pot transmite prin sarut?

Sarutul, fie el si unul inocent poate reprezenta un pericol pentru sanatatea noastra. Majoritatea bolilor transmise prin sarut nu sunt foarte periculoase, insa este mai bine sa le prevenim.

 

 

Pana la urma, un sarut nu este decat un schimb de fluide corporale. Aceste fluide, in acest caz, saliva, poate purta tot felul de virusuri si bacterii pe care una dintre cele doua persoane le are in corp.

In cavitatea bucala a fiecaruia dintre noi traiesc aproximativ 600 de bacterii, unele dintre ele sunt bune si traiesc pe limba si au rolul de a proteja gura, iar altele sunt rele, astfel ca intre ele se da o lupta continua.

In momentul unui sarut, poti lua de la partener atat bacterii bune cat si rele. Daca aveti o gura sanatoasa, bacteriile rele pe care le putem lua prin sarut vor fi invinse de cele bune. Situatia s-ar putea complica atunci cand apar bacteriile sau virusurile mult mai rele.

Boala sarutului

Boala sarutului (mononucleoza) se transmite prin saliva, dar sarutul nu este singurul mod prin care o putem lua. Daca cineva tuseste langa tine, sau foloseste paharu sau tacamurile tale, ai toate sansele sa iei mononucleoza.

Simptomele apar la cel mult doua luni de la contactarea virusului, iar acestea  se manifesta prin dureri in gat, febra, oboseala, amigdalita si slabiciune. Pot dura de la cateva saptamani pana la cateva luni, iar infectia fiind virala, nu exista un tratament specific. Puteti lua calmante pentru dureri, daca apar, de asemenea odihna este foarte importanta.

Virusul herpex simplex

O alta afectiune care se transmite prin sarut este herpesul. Ca si boala sarutului si herpesul se poate lua prin folosirea in comun a veselei si a tacamurilor. Virusul se transmite extrem de usor, iar majoritatea adultilor il au deja in corp, unde sta perioade lungi de timp si se manifesta prin aparitia bubitelor de langa buze din cand in cand.

Daca nu ati avut niciodata herpes, aceasta inseamna ca nu ati fost infectat cu virusul, deci nu este indicat sa sarutati persoane care au herpes. Virusul se transmite doar in momentul in care exista o leziune activa la gura, astfel ca o persoana care nu are o leziune activa nu poate transmite aceasta afectiune. Virusul herpex simplex se poate transmite foarte usor si prin sex oral, ducand la aparitia herpesului genital.

Putem crede ca raceala sau gripa se transmit destul de usor printr-un sarut, insa studiile au aratat ca nu este chiar asa. Virusurile care dau raceala si gripa prefera de obicei nasul ca poarta de intrare in organism si se transmit foarte usor prin secretiile nazale. Raceala si gripa se pot lua si prin sarut, insa acest lucru se intampla mai rar.

Prin sarut foarte usor se transmite streptococul, bacteria care poate da faringita si amigdalita. Apar durerile in gat, amigdale umflate si dureroase, dureri mari de cap si febra.

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, dar pentru a evita complicatiile este recomandat sa se aplice cat mai repede.

In ceea ce priveste bolile mai grave, precum SIDA, hepatita B sau C, parerile sunt impartite, teoretic virusurile se afla in saliva si exista posibilitatea sa se poata lua, insa practic nu exista niciun caz in care HIV-ul s-a transmis prin sarut. Sansele cele mai mari prin care poti lua astfel de boli printr-un sarut sunt atunci cand ambii parteneri au sangerari gingivale.

 Colecistita acuta: cauze, simptome si tratament

Colecistita acuta: cauze, simptome si tratament

Ghid Sanatate - 06 noiembrie 2015


Cum sa nu mai consumi alimente nesanatoase

Cum sa nu mai consumi alimente nesanatoase

Ghid Sanatate - 06 noiembrie 2015


Cum sa scapi de insomnii

Cum sa scapi de insomnii

Ghid Sanatate - 06 noiembrie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.