Ce beneficii aduce alaptarea pentru copil, dar si pentru mamica

       781   

Ce beneficii aduce alaptarea pentru copil, dar si pentru mamica

Alaptarea prezinta o gama larga de beneficii, chiar si pentru o perioada mai scurta de timp. In primul rand, alaptarea are un rol foarte important in dezvoltarea sanatoasa a nou-nascutului.

 

 

Beneficii pentru bebelus

Laptele este cel mai important aliment pentru bebelus, acesta oferindu-i nutrienti, vitamine, dar si mineralele de care un copil are nevoie mai ales in primele 6 luni de viata. pentru a spori procesul de crestere. Contine de asemenea si grasimile, glucidele, dar si proteinele necesare in dezvoltarea copilului. Copiii digera mult mai usor laptele matern, decat orice alt tip de lapte.

Dupa nastere, in primele zile, sanii produc colostru, o substanta care ajuta la construirea unui sistem imunitar la copil. In urma unor studii s-a dovedit ca bebelusii care sunt hraniti la san in primele 6 luni de viata, nu sunt expusi la unele boli, precum sunt ceilalti.

Laptele contine si anticorpi, care au rol in protejarea bebelusului impotriva virusurilor si bacteriilor. Actul in sine de alaptare ajuta si la dezvoltarea corespunzatoare a maxilarului si a gurii. De asemenea se creeaza o legatura stransa, emotionala intre mama si bebelus, legatura care poate aduce beneficii pe tot parcursul vietii.

Pentru bebelus un alt beneficiu pe care il creeaza alaptarea este, scaderea riscului de aparitie a afectiunilor cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea, leucemia, etc.

Beneficii pentru mamica

Ca si la bebelus, alaptarea contribuie si la mentinerea sanatatii mamicilor dupa nastere, pentru ca ajuta la scaderea riscului de hemoragie port-partum. Pe termen lung, alaptarea poate reduce aparitia diabetului zaharat de tip 2, dar si a cancerului de san si a celui ovarian.

De asemenea, alaptarea vine in ajutorul mamicilor, pentru ca acestea sa revina la o greutate ideala, deoarece arde caloriile in plus.

Hranirea la san a bebelusului, creste legatura dintre el si mamica, deoarece contactul fizic este foarte important pentru nou-nascuti si nu numai, acesta ii face sa se simta ingrijiti si iubiti.

  Atentie

Nu este indicat alaptatul atunci cand mama sufera de diferite afectiuni, care pot transmite fatului virusuri prin laptele matern, dar nici daca mama consuma droguri sau alcool. Este indicat ca si fumatul sa se opreasca pe perioada nasterii, dar si a alaptatului.

 Dieta in functie de grupa sangvina

Dieta in functie de grupa sangvina

Ghid Sanatate - 03 iunie 2015


Ghidul donatorului de sange

Ghidul donatorului de sange

Ghid Sanatate - 03 iunie 2015


Reflexele bebelusilor

Reflexele bebelusilor

Ghid Sanatate - 03 iunie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.