Ce alimente protejeaza pielea de razele UV?

       737   

Ce alimente protejeaza pielea de razele UV?

Deseori pentru protectia impotriva razelor ultraviolete folosim produse pe baza de creme, uleiuri sau spray-uri fara sa ne gandim ca si anumite alimente au acest rol. Pe langa lotiuni si uleiuri si alimentele ne pot conferi protectie, dar si un bronz sanatos si intens.

 

 

Carotenoizii sunt substante care contin caroten si pot fi o sursa foarte buna in ceea ce priveste protectia impotriva ultravioletelor. Alimentele bogate in carotene sunt morcovii, spanacul, dovleacul, ardeiul rosu, caisele etc., asadar odata consumate pot fi o sursa importanta de protectie.

Vitamina C, dar si E sunt vitaminte care contin din plin antioxidanti si care au rol de asemenea de protectie in special vara impotriva UV. Odata aplicata pe piele, vitamina E este benefica si pentru faptul ca are efect emolient. Aceasta reduce efectul enzimelor care distrug colagenul, astfel previne imbatranirea timpurie a pielii.

Vitamina C este cel mai important antioxidant, reducand inflamatiile si uneori vindeca daunele provocate de razele ultraviolete.

Alimentele bogate in vitamina C pe care le putem consuma sunt in primul rand citricele, kiwi, rosiile, dar si spanacul, iar vitamina E o putem asimila din uleiul de floarea soarelui, uleiul de susan si uleiul din germenii de grau. O pigmentare cat mai intensa a bronzului o aduce curcuma, care are si efecte antiinflamatorii, dar si antitumorale.

Pentru o protectie cat mai sanatoasa a pielii este recomandat sa se respecte cateva reguli:

  • trebuie sa evitam sa ne expunem la soare intre orele 11-16, deoarece atunci razele soarelui sunt cele mai puternice;
  • chiar daca nu mergem la plaja, trebuie totusi sa folosim o crema de protectie cu un factor de cel putin 15 in fiecar zi;
  • daca este absolut necesar sa iesim intre acel interval, este indicat sa purtam haine cat mai deschise la culoare, sa ne acoperim capul si sa purtam ochelari;
  • o hidratare cat mai corecta ajuta organismul in zilele toride, apa este cea mai recomandata.

  Atentie

Bronzul la solar trebuie evitat, niciun medic nu este de acord cu aceasta practica de bronzare, deoarece se poate dezvolta foarte usor cancerul de piele, mult mai repede decat la o expunere la soare!

 
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.