Cauza reala a durerilor de spate

       818   

Cauza reala a durerilor de spate

Punctul trigger este o zona de contractura musculara resimtita ca un mic nodul, apasarea acestuia provoaca durere sau disconfort. Punctele trigger pot aparea la nivelul oricarui muschi din corp.  In cele mai multe cazuri, ambele parti ale muschiului sunt egal afectate, provocand limitarea miscarilor acestora.

 

 

Palparea punctelor trigger poate provoca durere locala sau la distanta fata de sediul acestora. Iradierea durerii face dificil tratamentul acestora fara cunostinte temeinice asupra zonelor de contractura. Punctele de contractura sunt resimtite superficial, fiind localizate de-a lungul unui muschi scurtat, frecvent perceput ca un cordon.

Fiecare muschi este alcatuit din mai multe fibre musculare, care la randul lor sunt compuse din unitati mai mici numite sarcomere. Prin contractia si relaxarea acestora se realizeaza miscarea. In unele situatii, relaxarea sarcomerelor este incompleta, generand scurtarea fibrelor musculare si crearea ariilor de contractura. Aceste fenomene sunt insotite de tulburari trofice si circulatorii locale. Ca rezultat apare privarea de oxigen si substante nutritive la nivelul tesutului, generand iritatie locala.

Iritatia punctelor de contractura, genereaza senzatii de arsura, durere sau tensiune. De asemenea este limitata amplitudinea fiziologica de miscare a muschiului, cu efecte patologice asupra ligamentelor si articulatiilor.

Statistica spune ca pana la 85% din cazuri, durerea nu este generata de patologii specifice (hernie de disc, tumoare, fractura, infectie, etc.), ci are alte origini. Sindromul miofascial, indus de extinderea zonelor de contractura, poate fi una din cauzele aparitiei durerilor.

  Atentie

O deformare sau o afectiune a coloanei vertebrale, aparuta intr-un anumit loc are repercursiuni asupra intregii coloane.

Pentru evitarea durerilor de spate, medicii recomanda mentinerea greutatii corporale optime, evitarea mersului si a alergatului pe siprafete rigide. De asemenea evitarea purtarii greutatilor foarte mari in spate, iar daca totusi purtam greutati suportabile, ele trebuie sa fie simetrice si echilibrate.

Tratamentul durerilor de spate poate consta de la gimnastica, corsete, produse ortopedice, pana la interventii chirurgicale. Este indicat sa ne prezentam cat mai devreme la medic, pentru a putea preveni instalarea unor afectiuni mult mai grave ale coloanei vertebrale.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.