Cat de serios trebuie sa tratam trezirile nocturne ale copiilor?

       605   

Cat de serios trebuie sa tratam trezirile nocturne ale copiilor?

Trezirile nocturne ale copiillor ne pun uneori la grele incercari. Carui parinte nu i s-a intamplat ca pentru o noapte, doua sau mai multe, sa se trezeasca de mai multe ori?

 

 

Plansul copilului noaptea este un fapt ce se intampla si se va intampla, de care nu trebuie sa ne miram si care face oricum parte din rolul de parinte, mai ales de mama.

Trebuie sa dam o importanta deosebita acestor treziri nocturne. Ele ne pun la incercare, deoarece dau stari de oboseala, fizica si psihica, dar acestea tin de starea fiziologica.

In unele cazuri, unii copii se pot trezi doar dintr-un simplu capriciu, dar este imposibil ca in perioada de 0-12 luni, adica in primul an de viata, copilul sa se trezeasca intentionat, doar pentru a cere atentie. Este intr-adevar o cerere de atentie, dar nu una voluntara, este direct legata de necesitatile fiziologice, de supravietuire ale nou-nascutului, care pot avea diverse cauze, una dintre acestea fiind cu siguranta foamea.

Ale cauze pentru care copiii se trezesc noaptea pot fi zgomote care ii sperie, pot fi primele semne de colici, dureri de dinti, atunci cand acestia incep sa apara si in general sunt situatii care pornesc de la o stare fizica. Sunt, deci diverse posibile cauze, indicatiile sau sugestiile pentru oboseala ar fi de a reactiona cat mai prompt, de a veni in intampinarea acestor situatii in timp cat mai util.

Acestea fiind spuse, e clar ca trezirile dau multa oboseala, in special mamei, pentru ca ea e cea care alapteaza copilul, sau cea care se trezeste mai des, dar si pentru ca in general aceasta perioada este una delicata.

Unii medici atentioneaza parintii sa lucreze mult impreuna, ca intr-o alianta, mama trebuie sa se poata odihni chiar si intre trezirile copilului, iar tatal sa ii poata tine locul atunci cand este cazul, deoarece pot fi cazuri in care nou-nascutul se trezeste foarte des, iar mama poate fi mult prea solicitata, daca nu are ajutor din partea tatalui.

Parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca in primele luni de viata, copiii se stabilizeaza si isi pot modifica obiceiurile, de exemplu, cand sunt mai mari, sunt mai constienti, sau se confrunta cu inceperea gradinitei. Acest lucru este unul evident si trebuie ca parintii sa constientizeze ca nou-nascutul este singur pe lume la inceput si are nevoie de parinti, de mama in principat, mai ales la aceasta varsta, care sa raspunda in timp util necesitatilor tale.

De cele mai multe ori, trezirea in cursul noptii se face prin plans, forma de comunicare fundamentala pentru copil, unica forma evidenta pe care acesta o are la dispozitie pentru a vorbi cu interlocutorii sai. Depinde de parinti, ca in timp, cunoscundu-si copilul, sa recunoasca si diversele tipologii de plans, dar si cauzele care pot duce la trezirea copilului pe parcursul noptii. Copilul trebuie ascultat cu atentie, pentru a putea fi capabili sa recunoasteti diversele stiluri de plans, sau a cauzelor care il pot produce si multa rabdare.


Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.