Care sunt factorii care produc balonarea si cum o putem evita

       746   

Care sunt factorii care produc balonarea si cum o putem evita

In fiecare an, aproximatix 30% din populatia lumii este afectata de balonare, aceasta poate aparea in urma unui consum de alimente sau chiar poate surveni in urma unei afectiuni pe care n-o cunoastem.

 

 

Afectiuni digestive

Cel mai des, balonarea poare aparea in afectiunile digestive, cum ar fi gastrita, sindromul de intestin iritabil, dar si a unor boli inflamatoare intestinale. De asemenea, balonarea poate fi un simptom ascuns in hepatitele cronice, ciroze hepatice dar si in afectiuni ale vezicii biliare. Sunt si situatii, dar foarte rare in care balonarea apare in urma unor afectiuni ale plamanilor sau ale inimii.

Sindromul premenstrual

De obicei in cazul tuturor femeilor apare balonarea inainte cu cateva zile de menstruatie. Aceasta poate aparea impreuna cu constipatie sau diaree, dureri de spate si migrene. De asemenea modificarile hormonale care apar la menopauza, favorizeaza acumularea gazelor in instestine. Tot din cauza hormonilor, nici gravidele nu sunt ocolite de acest simptom, deoarece acestia sunt produsi in cantitati mult mai mari, astfel incat pot provoca tulburari de tranzit intestinal.

Alimentatia

In ceea ce priveste alimentatia, persoanele care consuma in mod obisnuit fructe si legume sunt vizate de aparitia balonarii. Printre fructele si legumele care provoaca balonarea amintim fasolea, varza, ceapa, ciresele si merele. Lactoza, care se afla in compozitia lactatelor de asemenea produce balonare si gaze, deoarece nu este descompusa in mod corespunzator, astfel fermentand. Sucurile acidulate, dar si unele medicamente pot provoca si ele balonarea.

Stresul

S-a dovedit de catre cercetatori ca stresul poate provoca o sensibilitate la nivelul tubului digestiv, astfel ca in cazul in care o persoana este stresata apare acea senzatie de balonare. Balonarea pe fond de stres apare mult mai des in randul femeilor decat in cel al barbatilor.

Fitness-ul si exercitiile

In urma unui studiu efectuat in America, s-a dovedit ca la peste 70% dintre persoanele care alearga zilnic, apare balonarea, aceasta deoarece in timp ce alergam sau facem exercitii fizice tragem mult mai mult aer in piept, ca mai apoi acesta sa ajunga in stomac.

Cum putem evita aparitia balonarii?

Este indicat sa mancam incet si sa mestecam cu atentie hrana, astfel se evita intrarea aerului in stomac, fiind usurata sarcina stomacului. Se recomanda mesele mici si dese in locul celor rare si copioase.

Se evita de asemenea consumul alimentelor care pot provoca balonari (anumite fructe si legume, dulciuri, alcool, nicotina), iar in locul unor legume crude, este mult mai bine daca le pregatim inainte sa le consumam.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.