Care sunt adevaratele efecte ale energizantelor

       918   

Care sunt adevaratele efecte ale energizantelor

Chiar daca de unii sunt laudate pentru gustul lor bun si efectul energizant rapid, de altii sunt criticate deoarece au efecte negative asupra organismului si a sanatatii organismului. Energizantul este o bautura care se afla in topul preferintelor, in special a tinerilor si a persoanelor care au in general o viata solicitanta si activa.

 

 

Prima bautura de acest fel a aparut undeva in anul 1987, iar de atunci brandul si numarul acesta a crescut constant. In momentul actual sunt sute de branduri, care produc aceasta bautura daunatoare organismului. O doza de energizant poate contine intre 50 de miligrame si 500 de miligrame de cofeina, tocmai din aceasta cauza, plus celelalte substante pe care le contine, fac specialistii sa se alarmeze.

Ce contine o bautura energizanta?

Fiecare energizant in functie de brand, are propria reteta, dar in general, nu lipseste din componenta niciunuia cofeina, zaharul si taurina. Efectul pe care il are taurina asupra creierului, este acela de calmant, in niciun caz cel de stimulare, asa cum se crede. Glucuronolactona, este o alta substanta care isi face loc in compozitia acestei bauturi, se spune ca are efecte de calmare a stresului. Energizantul are in compozitie si vitamine sau minerale, dar acestea nu pot fi resimtite de organism in niciun caz, pentru ca sunt in cantitati foarte mici.

Daca ar fi sa credem in asa-zisele "efecte benefice" pe care le prezinta producatorii acestor bauturi, in acele doze de energizant nu veti gasi decat un "amestec minune" plin de efecte bune asupra organismului. Asadar daca dam crezare producatorilor de energizante, ajungem sa gandim ca sunt mult mai bune si decat apa, deoarece aproape toti le promoveaza ca fiind bune pentru a creste puterea de concentrare, pentru a imbunatatii vitalitatea, pentru a stimula organismul sau a elimina toxinele din corp, etc.

Cele mai ascunse pericole ale acestor bauturi

Efectul zaharului

Majoritatea bauturilor energizante, contin zahar in catitati foarte mari si nu numai ca iti aduc si kilograme in plus, dar este foarte posibil sa nu aumulezi atat de multa energie pe cat ti-ai dorit, dupa o doza din aceasta bautura. Consumul unei cantitati mai mari de zahar, poate creste nivelul glucozei din sange, lucru care duce la producerea unei cantitati mai mari de insulina, rezultand o scadere rapida a nivelului de zahar din sange. Asadar, efetul de energie pe care il simtim, este de scurta durata si cel mai probabil vom simti nevoia sa consumam alta doza la un timp scurt dupa prima.

Cofeina are si ea efecte negative

O cafea pe zi chiar este indicata de catre medici si consumata moderat poate avea chiar efecte benefice asupra organismului, insa cantitatea pe care o gasim in energizante, de pana la 80 de miligrame pe doza, poate duce la tulburari ale ritmului cardiac, insomnie, atac de panica, dar si hipertensiune. Cofeina poate avea si efect diuretic, ceea ce poate duce la deshidratare si implicit la stari de oboseala, iar in cazul sportivilor, performante scazute. Asadar putem observa ca energizantul poate avea fix efectul opus si nu cel pe care il promit producatorii.

Energizant si alcool, o combinatie care poate fi fatala

La momentul actual, este o moda printre tineri, consumul de bauturi energizante cu tarii. Aceasta combinatie este foarte periculoasa si poate fi chiar fatala. Energizantul poate induce un stres suplimentar pentru organism, in schimb ce alcoolul se poate transforma intr-un relaxant al sistemului nervos, tocmai din aceste motive combinatia dintre cele doua este periculoasa, pentru ca energizantul scade efectul alcoolului si ne poate face sa credem ca suntem suficient de "lucizi" pentru a mai consuma cateva pahare.

Multi tineri au murit din cauza consumului frecvent si in cantitati mari al acestei bauturi. In unele tari chiar a fost interzisa, iar in altele se vand doar in farmacii, fiind considerate medicamente (Suedia). In Franta un tanar sportiv a murit dupa ce a consumat aceasta bautura chiar inaintea meciului de baschet in care trebuia sa joace.

  De retinut

Un consumt ocazional si moderat, nu reprezinta in mod special un risc cand vine vorba despre o persoana sanatoasa, dar chiar si asa ar trebui sa citim compozitia de pe cutie, pentru ca nu toate brandurile de energizant folosesc aceleasi cantitati mari de zahar, cofeina, taurina, etc.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.