Cand o sarcina este considerata “cu risc”?

       754   

Cand o sarcina este considerata “cu risc”?

O sarcina este considerata una "cu risc" in momentul in care aceasta reprezinta o un pericol pentru mama si pentru copil. Deseori, copilul este expus riscurilor de prematuritate si de intarziere a cresterii. 

 

 

Unele riscuri sunt legate de unele maladii pe care mama le-a putut contacta in timpul sarcinii sau de boli pe care le are de mult timp si evolueaza incet, iar altele sunt asociate varstei. In toate aceste cazuri, supravegherea mamei si a viitorului copil presupune o mare atentie.

Riscurile constante

In cursul primului trimestru al sarcinii, cele mai frecvente riscuri sunt:

  • pierderea spontana a sarcinii, se manifesta prin sangerari vaginale si dureri pelviene;
  • sarcina extrauterina;
  • sarcina cu vome importante, este cauzata de modificarile hormonale si necesita odihna.

Amenintarea de nastere prematura reprezinta rincipalul risc al celui de-al doilea trimestru: contractii uterine nedureroase modifica incetul cu incetul uterul pana antreneaza o deschidere a colului. Repausul, de preferat in pozitia lungita si un tratament pentru relaxarea uterului sunt, in cea mai mare parte a cazurilor, suficiente pentru a impiedica riscul unei nasteri premature.

Pot aparea si probleme legate de fat: excesul de dezvoltare, prea mult sau dimpotriva, prea putin lichid amniotic.

  Sfat

Consultarea periodica, uneori frecventa a medicului este absolut necesara pentru a asigura sanatatea mamei si a copilului.

Bolile cronice

Femeile care sufera de boli precum diabetul sau bolile cardiace sunt obligate sa solicite un aviz medical inainte de a ramane insarcinate sau imediat dupa inceputul sarcinii. Aceasta consultatie are ca scop aprecierea repercursiunilor bolilor asupra sarcinii si evaluarea influentei sarcinii asupra bolii.

In unele cazuri, sarcina poate fi contraindicata, deoarece pune in pericol viata mamei, dar de asemenea poate fi si dusa pana la termen in urma unor tratamente bine stabilite de catre specialisti.

Mamele foarte tinere

Fetele de la 11 la 18 ani, sunt expuse anumitor riscuri, din trei cazuri: organismul lor nu a ajuns la maturitatea complet, multe isi traiesc prost viata de femeie insarcinata, ascunzand de multe ori sarcina, iar a treia cauza fiind modul lor de viata care nu este intotdeauna compatibil cu o buna derulare a sarcinii.

Mamele cu varsta peste 38 de ani

In tarile mai dezvoltate, din ce in ce mai multe femei cu varsta peste 38 de ani dau nastere unui copil. Ca prima sarcina la aceasta varsta se impune o supraveghere medicala deosebita, din doua motive: riscul avortului spontan in primele luni este mai mare, decat la o femeie mai tanara, iar al doilea motiv este legat de cazurile de nastere prin cezariana, care sunt relativ mai numeroase la femeile mai in varsta.

Daca sunt atente la sanatatea lor si bine asistate de un medic, femeile cu varsta pana in 40 de ani, dar si peste, pot duce pana la capat sarcina, fara a se expune unor riscuri majore.
Esti insarcinata? Cum scapi de greturi?

Esti insarcinata? Cum scapi de greturi?

Ghid Sanatate - 03 septembrie 2015


Diabetul gestational

Diabetul gestational

Ghid Sanatate - 03 septembrie 2015 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.