Cancerul ovarian

       767   

Cancerul ovarian

Sistemul de reproducere feminin contine doua ovare, care sunt esentiale in rolul de reproducere, astfel ovarele sunt anexate de fiecare parte a uterului si sunt responsabile pentru producerea de hormoni sexuali incluzand estrogenul si progesteronul precum si eliberarea de ovule.

 

 

Uneori ordinea procesului de crestere a celulelor, moartea lor, precum si inlocuirea devine compromisa. Celulele incep sa se dezvolte necontrolat si haotic, iar cand se intampla acest lucru se poate dezvolta o tumoare pe ovare sau in interiorul acestora. Tumora poate fi benigna sau maligna, cele din urma fiind canceroase.

Doua din cele mai comune tipuri de cancer ovarian sunt carcinomul cu celule germinale si carcinomul epitelial.  Cancerul cu celule germinale incepe in celulele ovulelor situate in ovare, iar cacerul epiteliului  ovarian se dezvolta din celulele care formeaza suprafata ovarelor.

Simptomele cancerului ovarian

Simptomele cancerului ovarian includ, oboseala, presiunea sau dererea in abdommen, pelvis, spate si chiar picioare. De asemenea se resimte senzatia de umflare completa a abdomenului sau a pelvisului, toate aceste simptome sunt insotite si de greata, indigestie, gaze, constipatie sau diaree.

Tumorile ovariene sunt expuse riscului de raspandire la celelalte organe, procesul numit metastaza, astfel cancerul ovarian poate sa metastazieze in trei moduri: invazie - tumora creste suficient de mare pentru a invada organele din apropiere, purtatoare - celulele canceroase individuale se desprind din tumora ovariana principala si se transplanteaza la organele din apropiere prin imprastiere. Celulele canceroase calatoresc prin intermediul sistemului limfatic prin ganglionii limfatici in alte organe, in pelvin, abdomen si in piept.

  Atentie

Daca apar dureri in zona inferioara a abdomenului, altele decat cele din timpul ciclului menstrual, este indicat sa se consulte cat mai repede un medic!

Diagnosticul cancerului ovarian

Diagnosticul cancerului ovarian se pune in baza unor examene fizice si pelviene, ultrasunete transvaginale, teste de sange, dar si biopsie. Cancerul de ovare, este principala cauza de deces in randul femeilor, deoarece de cele mai multe ori este diagnosticat mult prea tarziu, cand deja se afla intr-un stadiu avasant.

Tratamentul cancerului ovarian

Tratamentul cancerului ovarian include cel mai adesea o interventie chirurgicala pentru a inlatura ovarele, precum si orice alte organe care pot fi afectate. Chimioterapia si radiatiile pot fi de asemenea utilizate pentru a trata simptomele sau alte complicatii ale bolii. Prognosticul depinde de stadiul in care este diagnosticat cancerul.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.