Bolile psihice, mai frecvente la femei

       850   

Bolile psihice, mai frecvente la femei

Depresia este cea mai des intalnita si cea mai cunoscuta boala psihica a femeilor, dar nu si singura. Stresul post-traumatic, panica sau obsesiile sunt la fel de frecvente si periculoase. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolnavii mintal, sunt cele mai marginalizate grupuri in majoritatea tarilor.

 

 

Pe langa faptul ca nu isi permit un tratament adecvat, sunt marginalizati si stigmatizati, cei mai multi dintre acesti oameni nici macar nu stiu ca sunt bolnavi, deoarece se cunosc foarte putine despre aceste boli. Suna foarte ciudat faptul ca nu sunt atat de cunoscute aceste boli, avand in vedere faptul ca un om din patru are de-a lungul vietii, cel putin o boala psihica.

Femeile sunt mai expuse la boli psihice

Doar doi din cinci bolnavi mintal se adreseaza unui medic, insa doar jumatate dintre acestia primesc si un diagnostic corect. Marea majoritate dintre persoanele care sufera in tacere sunt femeile. Discriminarea, inegalitatea, violenta domestica, saracia, presiunea, stresul si inferioritatea sociala, sunt doar cativa dintre factorii care le fac pe femei sa fie vulnerabile in fata acestor afectiuni mintale.

Sindromul de stres post-traumatic

Violenta domestica, cea sexuala, dar si anumite practici mutilante din tarile lumii a treia, fac femeile sa fie categoria cea mai importanta afectata de sindromul stresului post-traumatic. Stresul post-traumatic se declanseaza in urma unor evenimente traumatizante fizic sau psihic, un viol, un accident sau episoade de violenta domestica.

Aceste persoane, au cosmaruri si amintiri persistente legate de acel episod traumatizant. Au insomnii, se sperie foarte usor, rabufnesc de furie sau au episoade de depresie, nu mai pot simti bucuria si se apropie foarte greu de persoane.

Tratamentul cuprinde psihoterapie si medicamentatie, dupa caz. Este foarte important ca orice persoana care a trait un astfel de episod traumatizant sa fie evaluata de un psihiatru sau psiholog. Din pacate, in Romania nu prea se intampla acest lucru.

Tulburarile de panica

La fel ca si depresia, tulburarea de panica este de doua ori mai intalnita in randul femeilor, decat in cel al barbatilor.

Atacurile de panica se declanseaza de cele mai multe ori din senin si sunt caracterizate printr-o frica intensa, care de obicei este insotita de slabiciune, ameteala, transpiratii, dar si senzatia de sufocare. Nu se cunosc inca, foarte multe lucruri despre aceste tulburari, dar se crede ca are o legatura genetica si este declansata de medii sau evenimente stresante.

In unele cazuri, tulburarile de panica insotesc si alte boli mintale, precum dependenta sau tulburari bipolare si se pot declansa oricand. Tratamentul consta in terapii cognitiv comportamentale, iar in cazuri mai grave se administreaza si medicamentatie.

Tulburarile obsesiv-compulsive

Tulburarea obsesiv-compulsiva, este o tulburare de anxietate, care se caracterizeaza prin ganduri nedorite, persistente (obsesii) sau prin comportamente repetitive (compulsii). Bolnavul este torturat de ganduri pe care nu le poate alunga, iar eliberarea si-o gaseste doar pentru moment prin diverse titualuri sau gesturi.

Tulburarea obsesiv-compulsiva, se poate manifesta prin mai multe forme, de exemplu unele persoane au o teama permanenta de microbi, lucru care ii fac sa se spele foarte des pe maini, refuzand uneori chiar sa atinga unele lucruri sau persoane. Alte persoane nu pot pleca de acasa decat dupa ce au verificat de cateva ori bune aragazul, iar alte persoane nu pot suporta ideea de a vedea recipiente cu apa, asadar trebuie sa goleasca toate recipientele pe care le intalnesc.

TOC (tulburarea obsesiv-compulsiva), poate fi insotita de anorexie sau bulimie, depresie sau atacuri de panica.

Boala nu poate fi intotdeauna vindecata, asadar bolnavii trebuie cel putin sa o tina sub control cu ajutorul unei terapii cognitiv comportamentale sau cu ajutorul medicamentelor.

 

Tags:Anorexia, opusul obezitatii

Anorexia, opusul obezitatii

Ghid Sanatate - 14 decembrie 2015Scapa de stres cu ajutorul nutritiei

Scapa de stres cu ajutorul nutritiei

Ghid Sanatate - 14 decembrie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.