Boala Parkinson

       876   

Boala Parkinson

Creierul este compus din materie alba si cenusie, care contine milioane de celule  nervoase, aceste celule nervoase numite neuroni, comunica prin eliberarea de substante chimice numite, neurotransmitatori. Odata ce un neuron este stimulat, un neurotransmitator este lansat de la neuron si traverseaza un gol numit, sinapsa.

 

 

Boala Parkinson, este o boala degenerativa a creierului care spoliaza anumite structuri, ale anumitor celule care secreta unii transmitatori, iar in aceste conditii se instaleaza o serie de simptome, pe care medicii le numesc Parkinson. Asadar boala Parkinson este o degenerare din zona creierului responsabila de miscarile musculare, in special a neuronilor pigementati situati in substanta neagra din creierul mijlociu. Distrugerea acestor neuroni  duce la o scadere a disponibilitatii dopaminei, care este un tip de neurotransmitator, iar ca rezultat, nervii din aceasta zona  nu pot trimite semnale la alti nervi pentru a directiona miscarile trupului.

In fiecare an in lume, 10 oameni din aproape o suta de mii sunt diagnosticati cu boala Parkinson, a doua afectiune neuro degenerativa, dupa boala Alzheimer, care afecteaza in special  persoane cu varste de peste 65 de ani . In ultimii ani, varsta la care este depistata aceasta afectiune a scazut la 50 de ani, majoritatea cazurilor fiind inregistrate la pacienti a caror varsta depaseste 55 de ani, dar unul din 20 de  cazuri are debutul bolii inainte de varsta de 40 de ani.

Manifestarile bolii Parkinson

Manifestarile acestei boli au doua aspecte, unele dintre ele sunt manifestari de tip rigid (rigiditate a corpului) si mai sunt cele de rigididate a corpului, dar cu tremur de membre superioare, care se instaleaza fie de o parte, fie in ambele parti de la inceput sau pe parcursul evolutiei bolii.

In general, evolutia bolii este cronica, de lunga durata, cu etape mai putin prelungite si simptomatologia se poate sintetiza in aceasta rigiditate care impiedica bolnavul de la anumite activitati sau se poate suprapune, tremurul care il impiedica de la servirea proprie si in acelasi timp pot surveni tulburari mentale. Pot aperea probleme de memorie, de adaptare la mediu, de orientare.

Factorii de risc sunt mai greu de identificat, varsta avansata fiind unul cert, numai in Romania potrivit statisticilor  sunt tratati peste 60.000 de bolnavi cu boala Parkinson, dar cu siguranta exista  un numar mai mare de persoane, care nu au fost inca diagnosticate.

Boala Parkinson este o afectiune, care se afla inca in cercetare. Exista la momentul actual o multime de cercetari experimentale care vizeaza folosirea terapiilor celulare in boala Parkinson spre care se indreapta noi sperante, rezultatele fiind insa departe.

Rezultatele cercetarilor referitoare la boala Parkinson arata ca primele leziuni pot aparea si cu 20 de ani inaintea primelor semne clinice, asadar diagnosticul precoce este tardiv din punct de vedere al bolii, deoarece numai in stagiul trei de boala, apar tulburarile motorii.

Din nefericire semnele cele mai precoce in aceasta afectiune nu se regasesc in sfera tulburarilor motorii ci a unor tulburari vegetative, a unor tulburari de somn, de stare, care nu au nimic specific, din acest motiv in momentul de fata una dintre directiile de cercetare in acest domeniu, este aceea de a gasi  o  posibilitate de a se putea pune diagnostic cat mai precoce.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Tags:Amnezia - cauze si tratament

Amnezia - cauze si tratament

Ghid Sanatate - 22 iunie 2015


Copilul tau sufera de afazie?

Copilul tau sufera de afazie?

Ghid Sanatate - 22 iunie 2015 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.