Boala Lyme si infectia cu bacteria Borrelia

       1315   

Boala Lyme si infectia cu bacteria Borrelia

Boala Lyme, este o afectiune diagnosticata tot mai frecvent in tara noastra. Ea este transmisa de muscatura de capusa si se manifesta intr-o prima faza prin simptome pseudogripale destul de accentuate, cu un element cutanat caracteristic la locul muscaturii, iar apoi au loc diverse afectari ale organismului, sistemul osteoarticular, dar si sistemul nervos.

 

 

Boala Lyme, in mod frecvent este o boala infectioasa care este transmisa de o bacterie numita Borrelia. Din punct de vedere medical, este o afectiune complexa, mai ales in formele diseminate si cronice.

Ce se intampla de fapt in timpul infectiei?

Capusa infectata se agata de o persoana sau chiar de animale, suge sange, iar in tot acest timp elibereaza bacteria Borrelia in sangele victimei. Bacteria raspandeste rapid si alte posibile co-infecti in fluxul sanguin si inplicit in toate partile corpului. Imediat ce s-a instalat in organism, Borrelia elibereaza neurotoxine care slabesc sistemul imunitar si inflameaza si deterioreaza sistemul nervos central si periferic, astfel aparand probleme de memorie, dureri neuropatice si amorteli.

Boala Lyme are trei stadii: acuta, infectie diseminata si cronica. Cu cat este inceput mai repede tratamentul dupa ce organismul a fost infectat, cu atat rata de succes in vindecare este mai mare. Cel mai usor de vindecat este boala care a fost depistata timpuriu, astfel aceasta etapa a bolii cea de debut trebuie luata foarte in serios.

Simptome boala Lyme

Imediat dupa muscatura apar cateva simptome caracteristice si anume, in etapa acuta care dureaza de la 3 pana la 30 de zile dupa muscatura, apare o eczema cu un aspect ca al unui punct sau inel rosu. De asemenea apare febra, transpiratiile puternice, durerile de cap, cele musculare, dar mai ales starile de oboseala continua. Eczema apare de obicei la mai putin de 50% din persoanele infectate.

  De retinut

Singurul simptom unic al bolii Lyme, este eritemul caracteristic, acel eritem sub forma unui inel rosu.

Stadiul infectiei diseminate

Netratata, infectia se poate raspandi de la locul muscaturii la alte parti ale corpului, provocand o serie de simptome specifice care pot aparea si disparea.

Acestea sunt:

  • eriteme noi aparute;
  • paralizia faciala periferica;
  • dureri de cap puternice;
  • rigiditatea gatului;
  • durerea si inflamarea incheieturilor;
  • tulburari cardiace si ameteala.

Stadiul cronic al bolii Lyme

Boala Lyme cronica este cu desavarsire o alta boala cu alte manifestari mult mai grave decat ale celei timpurii, avand un efect inhibator asupra sistemului imunitar, astfel s-a demosntrat ca Borrelia impiedica si omoara limfocitele B si T. Creste de asemenea si numarul co-infectiilor, astfel capusele pot transmite gazdei o multime de agenti patogeni.

Stim ca boala este cronica in momentul in care este prezenta de cel putin un an, moment in care prabusirea sistemului imunitar atinge din punct de vedere clinic un nivel semnificativ. Problemele neurologice deja aparute, persista, astfel poate aparea encefalita, meningita sau chiar manifestari artritice active. De asemenea boala este in stadiul cronic atunci cand se remarca in ca o prezenta activa a infectiei cu bacteria Borrelia, in ciuda tratamentului anterior cu antibiotice.

  Sfat

Este indicat ca in cazul unei muscaturi de capusa, sa se mearga imediat la spital pentru ca un diagnostic si o depistare cat mai rapida face ca bacteria sa nu se exitinda, astfel sansele de vindecare sunt mult mai mari. In niciun caz nu incercati sa scoateti singuri acasa, capusa!

Boala Lyme mai este numita si "marele imitator", deoarece atat ea cat si alte boli nascute din muscatura de capusa sunt foarte greu de diagnosticat pentru ca simptomele lor le imita pe cele ale altor boli. Poate imita pana la 350 de boli, precum scleroza multipla, artrita, sindromul oboselii cronice, lupusul sau chiar boala Alzheimer. In unele cazuri, pacientii cu boala Lyme pot sa paralizeze sau sa intre in coma. Daca nu exista o aparatura adecvata in laboratoare, diagnosticarea este mult mai dificila.

  Atentie

Daca victima nu este tratata la timp, sau este subtratata, boala devine foarte complicata. Poate sta in stare latenta  in organism ani buni, pana cand deodata, sistemul imunitar este slabit, izbucneste si ataca. Netratata corect si la timp, boala Lyme poate duce pana la deces!

Un tratament eficient poate dura intre 6 si 8 luni pana cand o generatie de Borrelia sa devina expusa anihilarii de catre substantele antimicrobiene. Extractele de plante, pot fi luate si ele in siguranta si neintrerupt, pe toata perioada necesara eradicarii bacteriei din organism.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.