Boala celiaca sau intoleranta la gluten

       763   

Boala celiaca sau intoleranta la gluten

Boala celiaca sau intoleranta la gluten, este o afectiune autoimuna, care la persoanele cu predispozitie genetica se declanseaza un raspuns imun atunci cand organismul vine in reactie cu anumite fractiuni proteice prezente in grau, orz, secara si in mai mica masura, in ovaz.

 

 

Acest raspuns imun declanseaza distrugerea mucoasei intestinului subtire, ce antreneaza afectarea starii de nutritie si numeroase alte complicatii.

Boala celiaca prezinta simptome extrem de variabile, astfel ca manifestarile clasice ale bolii includ: scaderea in greutate, diareea, anemia si retardul cresterii la copii, dar balonarea, constipatia, durerile abdominale, infertilitatea, cefaleea  constituie manifestari unice sau asociate ale aceleiasi boli.

Daca suferiti de diabet zaharat si sunteti dependent de insulina sau aveti o ruda de gradul intai cu boala celiaca, riscul dumneavoastra de a avea intoleranta la gluten este de 5-10 ori mai mare decat in populatia generala.

  Sfat

Daca este vorba de gluten, nu treceti pe langa un diagnostic important, atunci cand va confruntati cu forme atipice  ale acestei afectiuni nu intamplator numita un "cameleon clinic". Nu va diagnosticati singur, adresati-va unui medic gastroenterolog.

Pentru stabilirea unui diagnostic de boala celiaca sunt necesare cateva etape de diagnostic, pentru inceput medicul va recomanda prelevarea unui test de sange, ce urmareste identificarea unor anticorpi specifici, iar daca acest test este pozitiv, medicul gastroenterolog va va recomanda efectuarea unei endoscopii digestive superioare cu prelevarea de biopsii din intestinul subtire. Ulterior implementarea dietei fara gluten si urmarirea evolutiei bolii, aceasta dieta contribuind de asemenea la punerea unui diagnostic cat mai corect.

Netratata, boala celiaca poate imprima un risc crescut de osteoporoza, infertilitate si nu in ultimul rand pentru dezvoltarea anumitor forme de cancer, asadar tratamentul consta in regimul fara gluten pentru toata viata. Nu exista pana in prezent un tratament medicamentos al acestei boli. Regimul fara gluten trebuie  sa fie strict pe toata durata vietii.  

 

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
Un nou virus, Hepatita E

Un nou virus, Hepatita E

Ghid Sanatate - 22 iunie 2015


Alcool si cafea in sarcina?

Alcool si cafea in sarcina?

Ghid Sanatate - 22 iunie 2015


Dovleacul, proprietati si beneficii

Dovleacul, proprietati si beneficii

Ghid Sanatate - 22 iunie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.