Bebelusul tau este activ?

       785   

Bebelusul tau este activ?

Miscarile copilului joaca un rol important in dezvoltarea normala a articulatiilor si a muschilor. Acesta poate fi ca un mic acrobat in interiorul uterului si, pana in momentul nasterii, isi va isusi deja miscari esentiale in noua lui viata.

 

 

Primele miscari

Copilul se misca pentru prima data in saptamana 7 sau 8 de sarcina. In acel moment, el nu are mai mult de 2,5 centimentri lungime, dar deja s-au format muschii de-a lungul coloanei vertebrale. In saptamana 12, bebelusul se rasuceste si se da peste cap, chiar se incrunta, iar in urmatoarele saptamani isi va dezvolta o gama uimitoare de miscari. Au fost identificate peste 20 de tipuri de miscari in stadiile timpurii ale sarcinii, inclusiv suptul degetului, cascatul si sughitul.

Tipare de activitate

Miscarile copilului pot surveni in secvente rapide, care pot dura chiar peste 5 minute, dar, de obicei aceste activitati dureaza pana la 2 minute, incepand din saptamana 9. Este foarte probabil ca fatul sa aiba si un loc preferat de odihna, in care sa se retraga dupa un episod activ. Acest loc este de obicei in partea de jos a sacului amniotic.

Dobandirea miscarilor

Primele miscari ale copilului sunt determinate doar de activitatea electrica din muschi, creierul lui nu transmite inca instructiuni muschilor. Pe masura ce se dezvolta sistemul nervos al copilului, coloana vertebrala, celulele trunchiului cerebral si apoi creierul lui vor prelua controlul asupra miscarilor. Miscarea bratului, este mai complexa decat o tumba, deoarece fiecare incheietura a bratului are muschi care ii permit sa se intinda sau sa se flexeze. Copilul trebuie sa invete sa stapaneasca fiecare dintre aceste seturi de muschi, inainte ca miscarile sa devina mai gratioase si mai coordonate.

Ce simti?

Prima miscare a copilului pe care o simti este unul dintre momentele memorabile ale sarcinii. Daca va aflati la prima sarcina, s-ar putea sa nu simtiti nici o miscare pana in saptamana 20. Aceste prime miscari sunt ca niste tremuraturi sau ca niste aripi de fluture, iar la inceput pare ca este doar o impresie. Ceea ce simtiti depinde in mare masura de cat de repede creste copilul, iar ca sa va faca sa va dati seama de prezenta lui trebuie sa fie suficient de mare pentru a te putea lovi.

Cand bebelusul loveste uterul, el se izbeste de muschi sau alte organe, cum ar fi peretele abdominal sau vezica, si aceasta da senzatia de miscare. Pozitia placentei influenteaza si ea aceasta senzatie. Daca placenta se afla in partea din fata a uterului, nu in spate, ceea ce este probabil ca nu veti simti la fel de mult miscarile copilului.

Tipare de activitate

S-ar putea sa observati ca bebelusul devine mai activ ca raspuns la mancarea pe care o consumati, dulciurile ii vor da copilului un plus de energie ce se va concretiza printr-o serie de miscari. Il veti simti probabil miscandu-se mai mult noaptea, cand nu va mai distrag atatea lucruri ca in timpul zilei. Cercetarile au aratat ca nivelul de activitate al copiilor nenascuti tinde sa atinga un maximum spre miezul noptii, anticipand probabil perioadele de somn si de veghe pe care le vor trai dupa nastere.

  Stiati ca

Bebelusii fac exercitii de respiratie? Copilul nu poate respira aer in mediul uterin, plin de lichid, oxigenul de care are nevoie pentru a trai este transferat din sangele tau in sangele lui, prin intermediul placentei. Totusi, incepand din saptamana 9, el va face regulat si ritmic miscari de respiratie cu diafragma si cu, cutia toracica, la 30 de saptamani, "respira" deja cam 30% din timp. Aceste miscari sunt esentiale pentru dezvoltarea structurii fizice a plamanilor copilor si sunt inceputul unui reflex automat ce va fi esential pentru supravietuirea in mediu cu aer.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.