Autismul, o afectiune fara o cauza de aparitie inca stabilita

       795   

Autismul, o afectiune fara o cauza de aparitie inca stabilita

Autismul este o afectiune neurologica destul de grava, care apare de obicei in primii 3 ani de viata si se caracterizeaza prin izolarea si limitarea la comunicare si la relationare a copilului.

 

 

Autismul apare in general inaintea varstei de 1 an, pana atunci copilul prezentand un comportament normal, pe parcurs urmand ca acesta sa-si piarda interesul fata de mediul in care traieste. Copilul care sufera de autism se inchide in el si nu mai raspunde la stimuli exteriori, nici macar prezenta parintilor nu trezeste nicio reactie pentru ei. Copiii sunt de asemenea sensibili si reactioneaza puternic la imagini, sunete sau atingeri, se ataseaza in mod excesiv de obiecte si pot avea chiar un comportament agresiv si pot ajunge pana la automutilare. O parte din ei au un coeficient ridicat de inteligenta in schimb ce altii prezinta retard mental. Autismul este mai mult prezent in randul baietilor decat al fetelor, din 10000 de copii, un numar aproximativ de 35-40 sunt afectati. Chiar daca numarul copiilor pare relativ mic, in ultimii 30 de ani, autismul a avut o incidenta de crestere de 3 ori mai mare.

Simptome ale autismului

Simptomele fiecarui copil afectat de autism difera, deoarece acestea depind de caracterul si personalitatea lor. Simptomele autismului sunt grupate in 3 categorii, cele legate de aptitudinile scolare, de limbaj si de comportament. In ceea ce priveste simptomele in aptitudinile scolare, acestea se remarca prin refuzul copilului de a raspunde atunci cand este strigat, de asemenea este inchis in sine si prefera sa stea singur decat sa fie in compania celorlalti copii.

Simptomele in cazul limbajului sunt date de faptul ca acestia vorbesc foarte putin, prezinta dificultati la pronuntarea cuvintelor, nu pot initia o conversatie, uneori chiar vorbesc cantand si repeta cuvinte sau fraze.

Simptomele din cadrul comportamentului se evidentiaza prin leganarea acestora, urmeaza anumite rutine specifice, reactioneaza intr-un mod exagerat la cele mai mici schimbari, exista anumite lucruri care ii pot capta atentia pe o perioada lunga de timp (de exemplu o roata invartindu-se).

Cauzele si factorii de risc in autism

In prezent, cauzele autismului nu sunt cunoscute, dar conform unor cercetari s-a descoperit ca autismul este legat de factorii genetici si de mediu, asadar poate fi dat de un virus, toxina sau de un stres mare trait de mama in timpul sarcinii.

Exista ipoteze conform carora anumiti factori perinatali cresc riscul de aparitie a autismului, dar acestea sunt studiate in continuare. In momentul actual nu se cunosc foarte bine cauzele care dau autismul, asadar si factorii de risc sunt inca necunoscuti.

  De retinut

Un autist poate deveni autonom si poate functiona bine in mediul social in functie de simptomele si de gravitatea bolii. La bolnavii mai putin afectati, simptomele pot scadea si pot duce o viata normala. De retinut insa si faptul ca la o parte dintre copii, simptomele se pot agrava in adolescenta.

Diagnostic

Diagnosticul de pune in baza unor observatii clinice, dar si in baza unor chestionare aplicate parintilor in ceea ce priveste comportamentul copiilor. Se utilizeaza de asemenea si teste psihologice.

Tratament

Momentan nu exista un tratament medicamentos care sa vindece autismul, dar pot fi folositoare medicamentele psihotice deoarece pot scadea aparitia unor simptome precum agresivitatea sau comportamentele repetitive ale copilului.

Terapiile comportamentale sunt foarte eficiente in cazul ingrijirii unei persoane cu autism, pot aduce ameliorari in comportament. Terapia inceputa cat mai devreme va da si rezultate mult mai bune.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.

 

Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.