Atentie la epidemiile de herpangina in gradinite

       1108   

Atentie la epidemiile de herpangina in gradinite

Perioada aceasta, gradinitele se confrunta cu epidemiile de herpangina. Aceasta afectiune este mai putin cunoscuta si este si mai greu de diagnosticat, dar din fericire riscul de aparitie al complicatiilor este minin.

 

 

Herpangina, este o boala ce are simptome foarte asemanatoare cu ale racelii si gripei, motiv pentru care medici nu o pot recunoaste din prima, dar cu toate acestea, este o boala relativ frecventa. Cei mai predispusi la dezvoltarea herpanginei sunt copiii care merg la scoala sau gradinita, fiind medii perfecte pentru raspandirea virusurilor. Cel mai adesea apar vara si toamna.

Simptomele herpanginei sunt: febra, durerile in gat, pierderea poftei de mancare, stare generala proasta, iar uneori pot aparea greturile si varsaturile. Cel mai reprezentativ simptom este eruptia. Poate aparea pe limba, gingii, partea interioara a obrajilor si cerul gurii. Acestea sunt dureroase, ceea ce face ca mancatul sa devina dificil. Pot de asemenea sa apara leziuni si pe maini, picioare sau fese.

Tratament herpangina

Fiind o infectie virala, ca si raceala, gripa sau varicela, herpangina nu are un tratament care sa o vindece. In mod normal, simptomele ar trebui sa dispara in maxim 10 zile, timp in care se pot administra paracetamol, antitermice, si calmante sub forma lichida, pentru leziunile din gura.

Durerea poate inceta cu ajutorul alimentelor sau al lichidelor reci: inghetata, lapte rece sau gheata pisata, care se tine in gura.

Pentru ca mestecatul si inghititul alimentelor sa fie mai usor de facut, este indicat sa pregatiti copilului mancare semi-solida, moale si fara sa folositi prea multe condimente si sare. Dupa masa invatati-l sa-si clateasca gura cu apa.

Complicatii herpangina 

Complicatiile sunt foarte rare, dar totusi poate aparea deshidratarea, deoarece bubitele dureroase ii fac pe copii sa refuze lichidele. Complicatiile grave, precum meningita virala sau encefalita din fericire sunt foarte rare. Marea majoritate a copiilor scapa foarte repede de simptome, fara a avea urmari.

  Atentie

Herpangina, poate aparea si la adulti, chiar daca nu prezinta simptome vizibile infectiei!

Herpangina este o boala contagioasa?

Herpangina este o boala foarte contagioasa, care se transmite prin contactul cu secretiile nazale, saliva sau fecalele celui infectat. Asadar herpangina se transmite si pe calea aerului si pe cale fecal-orala. Cand i-au disparut bubitele din gura, copilul se poate intoarce in comunitate, dar virusul poate ramane in corp pentru cateva saptamani dupa vindecare. In acest timp se poate trasmite si la alti copii.

Din acest motiv, copilul infectat cat si ceilalti, trebuie invatati sa se spele cat mai des pe maini, mai ales dupa ce folosesc toaleta.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.

 Celulele Stem

Celulele Stem

Ghid Sanatate - 02 octombrie 2015Cum tratam arsurile la stomac?

Cum tratam arsurile la stomac?

Ghid Sanatate - 02 octombrie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.