Astmul in randul copiilor

       735   

Astmul in randul copiilor

Cea mai des intalnita afectiune din randul bolilor cronice la copii, mai ales in primul an de viata este astmul. De obicei la jumatate din cazuri, boala apare inaintea varstei de 6 ani.

 

 

Astmul este o afectiune respiratorie caracterizata prin episoade de ingustare a cailor aeriene. Tusea este primul simptom care apare in timpul unei crize, fiind urmata de o dificultate in respiratie si mai apoi este insotita de expectoratii de mucus.

Cauzele si factorii care duc la instalarea astmului

Cauza principala in aparitia astmului infantil este inflamarea cailor respiratorii in mod repetat, asadar bronhiile nu se deschid la capacitatea lor normala. Factorii care declanseaza astmul sunt diferiti de la o persoana la alta, poate aparea in cazul unei alergii aeriene sau a unor poluanti. Antecedentele de astm in familie pot de asemenea sa reprezinte un factor de risc in aparitia la copii.

Simptome

Primul semn care apare, este reprezentat de o tuse seaca fiind urmata de o respiratie scurta ducand pana la o congestie toracica. In timpul crizei, copilul devine confuz, se sperie si nu poate sta intr-o pozitie orizontala. Creste de asemenea ritmul cardiac si apare transpiratia. Deseori in anumite cazuri, astmul poate aparea doar cu o tuse care persista, de cele mai multe ori dupa un efort fizic sau inainte de culcare.

Diagnostic

Pentru a pune un diagnostic exact in primul rand medicul analizeaza cat de frecvente sunt simptomele si mai apoi va purta discutii cu parintii in ceea ce privesc antecedentele de astm in familie sau de boli precum rinita alergica.

La copiii cu varsta de peste 5 ani sunt utilizate teste pentru evaluarea functiei pulmonare, astfel este masurata cantitatea de aer care este inhalat. Testele se efectueaza si in urma depunerii unui efort fizic, dar si in cazul unei stari de repaus. Se efectueaza de asemenea si teste pentru a depista diferite alergii. Nu intotdeauna diagnosticul devine clar in urma testelor, este nevoie chiar de cateva luni sau ani pentru a se stabili exact diagnosticul de astm.

Tratament

Tratamentul consta in primul rand in prevenirea simptomelor si apoi in tratarea crizelor care apar. Medicamentele care se administreaza preventive, au rol de a reduce inflamatia cailor aeriene, astfel incat acestea permit copilului sa aiba o respiratie usoara.

In cazul unui copil care prezinta simptomele mai sus enumerate de cel putin doua ori pe saptamana, medicul prescrie o combinatie de medicamente cu efect antiinflamator si un bronhodilatator, asadar cel din urma avand ca rol largirea cailor respiratorii.

  Sfat

Daca este vorba despre un pacient deja diagnosticat si are un tratament prescris, este absolut necesar ca acesta sa poarte intotdeaua cu el acel spray special pentru a preveni criza de astm.

Evolutie

Majoritatea copiilor care prezinta simptome usoare se vindeca spontan, iar ceilalti cu simptome mai severe in urma unui tratament. In doar 5% dintre cazuri, astmul poate persista pana la varsta adulta, aici facem referire la cazurile severe. De obicei, astmul dispare inainte de pubertate, ca mai apoi in anumite cazuri sa reapara, mai ales daca adolescentul fumeaza sau sta intr-un mediu nociv.

  Atentie

NU fortati niciodata un pacient care prezinta simptome astmatice sa se intinda in pat, deoarece acest lucru ii poate ingreuna si mai tare respiratia!

Ce masuri luam in cazul unei crize de astm?

In primul rand, daca este primul episod si exista banuiala ca este vorba despre astm, se consulta imediat medicul. Fiind vorba de un copil, incercam pe cat de mult posibil sa il calmam, deoarece acesta se poate speria in timpul crizei, nestiind despre ce este vorba. Incercam sa il tinem intr-o pozitie sezanda pe un scaun sau pe marginea patului.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.