Ar putea fi ciocolata un aliment sanatos?

       644   

Ar putea fi ciocolata un aliment sanatos?

Ciocolata este un preparat alimentar, obtinut din cacao si zahar, iar uneori lapte sau diferite arome specifice. Ea poate fi servita in principal sub forma de tableta, praline, baton sau diferite produse de cofetarie.

 

 

Chiar daca ciocolata este delicioasa si o consumam mereu cu placere, aceasta are si efecte daunatoare pentru organism, s-a dovedit stiintific ca afecteaza sistemul circulator, iar pe langa aceasta poate favoriza si aparitia diabetului zaharat si obezitatea.

O cantitate de numai 25 de grame de ciocolata neagra contine 41 de grame de flavanol, un puternic antioxidant care combate placa de aterom din artere. Asta inseamna mai mult decat o cana cu ceai verde intr-un mar sau un pahar cu vin rosu. De asemenea, incetineste procesul formarii cheagurilor si ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange.

Insa nu va grabiti sa cumparati orice fel de ciocolata, pentru a avea parte de beneficiile ei, alegeti una cu cel mai mare continut de pulbere de cacao, ce putin 70%, dar tineti minte ca pe langa faptul ca ciocolata contine antioxidanti sanatosi pentru inima, are si multe grasimi si zaharuri. Ciocolata neagra sau amaruie are mai putine grasimi si mai multi antioxidanti decat ciocolata cu lapte. Pentru a va bucura de avantaje, fara a adauga prea multe grasimi si zahar, limitati-va la doar 25 de grame pe zi.

Iata doua metode prin care puteti face acest lucru:

  • adaugati citrice pentru a potenta proprietatile antioxidante ale ciocolatei, decojiti o mandarina, separati feliile si inmuiati-le in ciocolata topita;
  • folositi pudra de cacao pura (nu un amestec) atunci cand coaceti prajituri sau faceti ciocolata fierbinte, deoarece contine mai multi antioxidanti decat un baton de ciocolata.

Chiar daca avem tendinta de foarte multe ori sa spunem ca suntem dependenti de acest dulce delicios, acest lucru nu s-a demonstrat inca stiintific, insa s-a precizat faptul ca ar putea provoca dependenta daca este consumata in cantitati industriale.

  De retinut

Ciocolata alba este mult mai nesanatoasa decat cea neagra, pentru ca de fapt nu este ciocolata nefiind obtinuta din cacao ca ingredient principal, aceasta are in compozitie un amestec de unt de cacao, unt si foarte mult zahar.

 



 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2017 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.