Antraxul, afectiune data de bacteria Bacillus anthracis

       541   

Antraxul, afectiune data de bacteria Bacillus anthracis

Antraxul este o afectiune, care este data de bacteria Bacillus anthracis. Este o boala care afecteaza animalele si mai apoi aceasta se raspandeste la om prin inhalarea de particule de murdarie contaminate de animale.

 

 

In timpul conditiilor dure, o bacterie de dimensiuni mari in forma de tija care provoaca antraxul dezvolta spori care pot fi eliberati in atmosfera si pot fi inhalati. Sporii inhalati sunt prinsi in trahee care se divid sau se ramifica in bronhii, iar din cauza dimensiunilor mici, sporii sunt purtati in bronhiole din ce in ce mai mici in cele din urma ajungand in sacii alveolari ai plamanilor.  In spatiile alveolare, celulele imune numite macrofagi devoreaza sporii si ii ataca in enzime. Desi unii spori sunt distrusi,  multi altii supravietuiesc atacului imunitar, cei care supravietuiesc trec prin sistemul limfactic si se acumuleaza in interiorul ganglionilor limfatici din piept.

Dupa o perioada de timp sporii vor incolti si se vor dezvolta in bacterii antrax mature, care se reproduc in ganglioni limfatici. Odata cu multiplicarea lor aceste bacterii produc toxine daunatoare care determina umflarea si hemoragia ganglionilor limfatici. Toxinele trec rapid prin fluxul sanguin si produc simptome de antrax foarte grave.

  Atentie

Pentru ca tratamentul luat dupa expunere sa functioneze, acesta trebuie administrat foarte repede, timpuriu pentru a-si face efectul!

Dupa cateva zile de la expunerea initiala, simptome de raceala incluzand febra, tuse arsuri si indispozitie generala se dezvolta. Desi unii oameni se recupereaza putin, urmeaza un debut rapid de simptome mai grave, astfel ca in acest timp se pot dezvolta rani  in tesutul pulmonar, unde bacteria intra mai intai in organism si creste cantitatea de fluide din cavitatea toracica. Acest lucru produce sangerari, inflamatii si restrictioneaza respiratia. De asemenea toxinele ajung in creier si in maduva spinarii determinand sangerare in stratul subtire de tesut care imbraca aceste structuri.

Apar probleme respiratorii grave, hemoragii socuri si de multe ori decesul, dar cu toate acestea, aceste rezultate pot fi evitate prin administrarea vaccinului Antrax inainte de expunere, sau prin administrarea antibioticelor, acum ar fi penicilina sau cipro imediat dupa expunere.


  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.