Antioxidantii, elemente fara de care nu putem avea un organism sanatos

       652   

Antioxidantii, elemente fara de care nu putem avea un organism sanatos

Antioxidantii sunt acele substante endogene produse de organism sau care se gasesc in diferite produse, in special in cele de origine vegetala, dar si de origine animala, care  neutralizeaza actiunea nociva a radicalilor liberi.

 

 

Radicalii liberi sunt acele molecule instabile de oxigen care declanseaza imbatranirea prematura a organismului, atat la interior cat si la exterior, de asemenea scad imunitatea organismului si provoaca boli degenerative, boli cardiovasculare si nu in umtimul rand, boli canceroase.

Cercetari stiintifice recente au aratat ca o mare parte dintre bolile specifice secolului 20 au la baza tocmai acest deficit de antioxidanti, deci este bine sa oferim zilnic organismului cantitati mari de antioxidanti si ne referim in special la vitamine, la antioxidante majore (A, C, E), minerale cu rol antioxidant. Ar trebui ca in fiecare zi sa mancam 5-7 portii de legume si fructe intens colorate, portocalii, galbene, rosii, care contin cantitati marite de acesti antioxidanti.

In mod normal organismul sanatos dispune de propriile substante antioxidante endogene, coenzima Q10, bilirubina, care neutralizeaza radicalii liberi produsi in mod normal in organism in urma proceselor metabolice fziologice. In conditii in care organismul este supus unei suprasolicitari fizice si psihice prelungite, sau cand scade imunitatea organismului, cand ne confruntam cu boli cronice, cantitatea de radicali liberi din  organism creste si predispune la afectiuni, uneori chiar grave, cum ar fi infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale, hipercolesterolemii, boala Parkinson, boli canceroase, etc., de aceea in general persoanele trecute de 40 de ani, cei care au boli cardiace sau prezinta  o scadere a imunitatii, este reomandat sa ia suplimente cu antioxidanti.

Extractul sau pulberea de orz verde, are proprietati mineralizante, energizante si este o sursa importanta  de antioxidanti. Scortisoara de asemenea are proprietati antioxidante remarcabile, iar ceaiul verde, ceaiul negru contin polifenol care realizeaza o detoxifiere si au in acelasi timp o actiune antioxidanta benefica pentru organism.

 
Rodia, fructul minune pentru organism

Rodia, fructul minune pentru organism

Ghid Sanatate - 28 iulie 2015


Cafeaua verde si beneficiile sale

Cafeaua verde si beneficiile sale

Ghid Sanatate - 28 iulie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.