Anorexia, opusul obezitatii

       843   

Anorexia, opusul obezitatii

Anorexia este un sindrom caracterizat printr-o greutate  foarte scazuta a corpului si este un termen ce provine din limba greaca insemnand lipsa dorintei de a manca. Este considerata ca prezentand cea mai mare rata de mortalitate in randul tulburarilor psihiatrice, astfel aproximativ 20% dintre persoanele care sufera de anorexie, decedeaza.

 

 

 

Anumite persoane care sufera de acest sindrom se vad grase chiar si atunci cand sunt malnutrite, de asemenea fac o obsesie din a se cantari tot timpul, de a-si portiona mancarea si de a manca in cantitati foarte mici.

Anorexia nervoasa afecteaza in aceeasi masura adolescentii cat si adultii, fiind rezultatul unei asocieri intre factorii psihologici, sociali si biologici. Este mult mai des intalnita in randul femeilor decat in randul barbatilor. Persoanele care sufera de aceasta afectiune prezinta depresii, dar si un comportament obsesiv.

Factori de risc

Lipsa de zinc poate avea un rol important in prezenta anorexiei nervoase, deoarece depinde de patologia acesteia. Un factor psihologic il reprezinta teama obsesiva de a lua in greutate, deoarece pacientul are impresia ca propriul sau corp este distorsionat. Promovarea peste tot a unei siluete slabe, a unui anumit tip standard de femeie poate reprezenta un factor sociocultural care duce la aparitia anorexiei. Un factor neurobiologic este reprezentat de infometare, astfel s-a descoperit ca este legata de anxietate intr-un mod particular.

Ce simptome sunt prezente in anorexie?

Anorexia nervoasa este o afectiune psihiatrica care este reprezentata prin refuzul pacientului de a-si mentine o greutate corporala normala, acesta avand o parere foarte proasta despre aspectul sau fizic. Pacientii mai prezinta dorinta de perfectiune, punand-o in practica infometandu-se, practic negand nevoia de a manca. Foarte multe dintre aceste persoane ajung pana la depresie.

  Sfat

Se recomanda terapiile in familie, parintii trebuie sa-si asume responsabilitatea in ceea ce priveste hrana adolescentilor, o hrana sanatoasa si benefica organismului, dar si discutiile legate de acest aspect cu tinerii sunt foarte utile mai ales in cazul unei persoane deja afectate de aceasta boala.

Tratamentul anorexiei

Tratamentul consta in primul rand in stabilizarea pacientului si in refacerea electrolitilor. Nu intotdeauna tratamentul farmacologic da roade, cele mai utilizate medicamente sunt cele din clasa inhibitorilor de serotonina. Se folosesc si medicamentele cu efect antidepresiv si antipsihotic, acestea tratand starile de anxietate si tulburarile de comportament. Cel mai eficient tratament, insa consta in psihoterapie, deoarece anorexia nervoasa este o afectiune psihiatrica.

Terapia de grup de asemenea reprezinta un tratament eficient, deoarece destainuirea celorlalti legata de esecul sau succesul pe care l-au avut in tratarea acestei boli, il poate face pe pacient sa se incurajeze si sa-si doreasca sa depaseasca aceasta problema.

Pe langa terapiile de grup si cele individuale este nevoie sa se consulte un medic nutritionist pentru a ajuta pacientul sa alcatuiasca o dieta specifica. Cei care sufera de aceasta afectiune trebuie sa ia in greutate in fiecare saptamana pana se ajunge la o greutate corporala normala in functie cu inaltimea, dupa aceasta se recomanda mentinerea acelei greutati. Nutritionistul sustine pacientul sa consume alimentele prin numararea caloriilor, astfel ii da incredere ca nu mananca mai mult decat este necesar.

Doar 50% dintre pacientii afectati de anorexie se recupereaza in urma tratamentului si isi vor mentine o greutate corporala normala. In cele mai multe cazuri, mortalitatea apare in urma suicidului si nu a infometarii.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.

 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.