Angina la copii

       743   

Angina la copii

Foarte frecventa la copii, incepand de la varsta de 2 ani, angina nu este, in realitate, un semn de proasta stare de sanatate, nici de scadere a apararii imunitare. Angina este o boala inflamatorie a gatului, care afecteaza amigdalele, valul palatin si faringele. Angina indica faptul ca un copil a fost in contact cu microbi care se dezvolta, mai ales in momentele schimbarilor de temperatura.

 

 

Cauze angina

Anginele sunt provocate de un virus sau de o bacterie. In acest din urma caz, germenele principal este streptococul. Din fericire, el va fi distrus prin administrare unui antibiotic. Foarte rar, angina poate sa fie simptomul unei boli mai grave, ca difteria sau mononucleoza.

Simptome

Examinarea directa a gatului copilului, arata ca amigdalele sunt rosii sau acoperite cu puncte albe. Fie ca sunt virale sau bacteriene, aproape 90% din anginele copiilor arata astfel. Prezenta de membrane alburii si marirea apreciabia a  volumului amigdalelor pot fi simptome grave, in aceste situatii trebuie sa duceti imediat copilul la medic. O inflamare a ganglionilor gatului este normala, oricare ar fi tipul de angina. Copilul simte intotdeauna o durere cand mesteca si cand inghite alimentele. Poate avea adeseori febra si uneori chiar plange de dureri ale urechilor.

  De retinut

Interventia chirurgicala nu trebuie sa fie practicata sistematic, cum se facea inainte, pentru ca amigdalele sunt, de asemenea, un mijloc de aparare al organismului.

Tratamentul anginei virale

Inainte de implinirea varstei de 3 ani, aproape toti copiii au avut aceasta boala, care nu necesita decat un tratament pentru scaderea febrei si atenuarea durerii. Organismul copilului este pe cale sa invete cum sa se apere contra virusilor. Pentru a nu avea dureri cand inghite, copilul trebuie sa manance compoturi, creme si alimente semilichide. Boala se vindeca spontan, in trei sau sapte zile.

Tratamentul anginei bacteriene

Angina bacteriana este provocata de o bacterie, streptococul B hemolitic. Acest tip de angina se manifesta foarte des printr-o inflamare a amigdalelor, febra, dureri ale faringelui, dificultati la inghitirea hranei, inflamarea ganglionilor din gat si o respiratie urat mirositoare. Copilul bolnav trebuie sa se odihneasca si sa evite alimentele reci. Trebuie hranit incet si sa bea multa apa.

Tratamentul medical este local si generan: cel local consta in gargara si pulverizari, iar cel general in administrare de antibiotic. In cazul in care copilul are angine repetate si daca amigdalele lui devenite prea voluminoase, ii jeneaza respiratia, medicul va prelungi tratamentul antibiotic si va propune daca este cazul amigdalectomia (indepartarea amigdalelor).

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.

 Bebelusul tau este activ?

Bebelusul tau este activ?

Ghid Sanatate - 17 august 2015
 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2018 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.