Anemia sau scaderea hemoglobinei din sange

       986   

Anemia sau scaderea hemoglobinei din sange

Afectiunea medicala hematologica care se caracterizeaza  prin scaderea hemoglobinei din sange poarta numele de anemie. Anemia este resimtita de organism prin ameteala, paloarea tegumentelor, slabiciune, racirea extremitatilor mainilor si picioarelor, batai neregulate sau rapide ale inimii, etc.

 

 

Aceste manifestari se fac simtite odata ce anemia se agraveaza. Trasportul de oxigen nu se realizeaza daca, cantitatea de hemoglobina este scazuta. In momentul cand scade hemoglobina (sub 12g/dl) se instaleaza anemia. Hemoglobina este o substanta organica care caracterizeaza material coloranta a globulelor rosii din sange, de asemenea hemoglobina are rol de a transmite in corp oxigenul pe care il inspiram.

Tipuri de anemie

Anemiile sunt de mai multe tipuri, una dintre ele fiind cea caracterizata prin lipsa fierului si anume, anemia feripriva, un alt tip de anemie este aceea in care maduva produce hematii intr-un mod redus (anemia aplastica). De asemenea, anemia prin lipsa de acid folic sau vitamina B12 si anemia care aparein urma unor boli cronice.

Factori de risc

O alimentatie deficitara in fier, varsta sub 2 ani, femeile cu menstruatii abundente si afectiunile cronicesunt doar cativa dintre factori ce duc la instalarea unei anemii. De asemenea oboseala cronica ne poate duce cu gandul ca poate reprezenta o anemie.

  Sfat

Cel mai indicat tratament il reprezinta preventia, asadar trebuie sa acordam o atentie sporita alimentatiei si consumand alimente care sa contina cantitati corespunzatoare de vitamine si minerale!

Tratamentul anemiei

Medicatia in ceea ce privesc anemiile difera in functie de cauza care le-a provocat, astfel incat pot fi o multime de cauze si cel mai indicat ar fi sa consultati un medic.In cazul anemiilor provocate de pierderea de sange (hemoragii), cel mai indicat tratament este acela de efectuare a unei transfuzii pentru a substitui sangele pierdut. In cazul celor in care se evidentiaza lipsa fierului sau a unor vitamine, tratamentul consta in administrarea de fier sau vitamine.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.