Amnezia - cauze si tratament

       2265   

Amnezia - cauze si tratament

Amnezia este o afectiune neurologica, ce se caracterizeaza prin pierderea partiala sau totala a capacitatii de memorare si reamintirea a informatiei dobandite. Amnezia poate fi permanenta sau temporara, poate aparea brusc sau treptat si poate fi provocata de boli psihiatrice sau de crize de epilepsie.

 

 

Tipuri de amnezie

Amnezia lacunara este caracterizata printr-o perioada redusa si relativ scurta din timpul trecut si este specifica starilor confuzive.

Amnezia anterograda este caracterizata prin incapacitatea de a fixa evenimentele recente in schimb ce amintirile evenimentelor din trecutul indepartat nu sunt afectate.

Amnezia retrograda reprezinta stergerea amintirilor dinaintea unei traume, in schimb ce fixarea unor noi amintiri noi este posibila.

Amnezia tranzitorie este caracterizata prin pierderea spontana, completa, trecatoare si de scurta durata a memoriei.

Cauze

Cele mai frecvente cauze in aparitia amneziei sunt bazate pe un stil de viata nociv si aici facem referire la consumul de droguri, de alcool si la fumat, acesta din urma reducand cantitatea de oxigen care ajunge la creier, in schimb ce drogurile ingreuneaza procesul de amintire din cauza modificarii substantelor chimice din creier.

Stresul sau depresia sunt si ele cauze, care pot duce la instalarea unei amnezii, deoarece apare lipsa concentrarii, mintea este stimulata si scade abilitatea de a ne aminti diferite lucruri.

Loviturile in zona capului, sunt de asemenea cauze care pot determina aparitia unei amnezii, memoria se poate imbunatatii in timp in acest caz.

AVC-ul (accidental vascular cerebral) este o afectiune care poate cauza pierderea memoriei, acesta fiind reprezentat prin aparitia sau ruptura unui cheag de sange.

  De retinut

La orice boala cu caracter neurologic printre complicatii se poate afla si pierderea memoriei, printre afectiuni amintim: Parkinsonul, sifilisul, Alzheimer, tumori cerebrale, encefalita, meningita, epilepsia, etc. !

Simptomatologie

Cele mai importante simptome in amnezie sunt caracterizate de incapacitatea de a memora noi informatii si de a-si aminti  evenimente ce apartin de trecut. In functie de cauza aparitiei amneziei mai pot fi asociate si alte simptome cum ar fi: tulburarile neurologice cum ar fi necoordonarea miscarilor sau convulsii si confabulatia (momente cand pacientul reproduce evenimente pe care si le imagineaza, acesta avand insa certitudinea ca s-au intamplat cu adevarat).

Diagnosticul

Diagnosticul se pune in primul rand in urma efectuarii unui control neurologic, pentru a verifica reflexele. De asemenea pacientul este supus unor teste cognitive, care vor evalua memoria de scurta si de lunga durata, atentia si perceptia. Pentru un diagnostic précis se vor mai efectua teste imagistice si examene de laborator.

  Sfat

Daca o persoana prezinta confuzii, dezorientari sau apare o amnezie fara cauza, inexplicabila, dar si in cazul unui traumatism cranian este recomandat sa se consulte un medic.

Tratament

Tratamentul amneziei depinde de cauza care a dus la pierderea memoriei. Unele forme se pot vindeca fara tratament, iar cazul formelor in care tratamentul este necesar, acesta este reprezentat de terapia ocupationala si cognitiva.

Terapia ocupationala se caracterizeaza  prin efectuarea unei terapii cu un specialist in vederea invatarii a unor informatii noi pentru a umple golurile de memorie. Tot in aceasta terapie se efectueaza strategii de organizare a informatiilor pentru a-i fi mai usor pacientului sa-si aminteasca.

Asistenta tehnologica este un procedeu folosit de multi pacienti care sufera de aceasta afectiune si este reprezentat printr-un dispozitiv electronic, care ii ajuta sa isi realizeze sarcinile zilnice.

Tratamentul medicamentos nu exista in aceasta afectiune.

 

  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Tags:Cum putem sti ca avem un anevrism cerebral?

Cum putem sti ca avem un anevrism cerebral?

Ghid Sanatate - 29 aprilie 2015


Hemoragia cerebrala

Hemoragia cerebrala

Ghid Sanatate - 29 aprilie 2015


Copilul tau sufera de afazie?

Copilul tau sufera de afazie?

Ghid Sanatate - 29 aprilie 2015


 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.