Acneea, o problema des intalnita in randul adolescentilor

       830   

Acneea, o problema des intalnita in randul adolescentilor

Acneea este caracterizata drept fiind o problema a pielii, confruntandu-se astfel 80% din populatia globului cu ea, intr-un anumit punct al vietii. Acneea cuprinde mai multe categorii de cosuri, dar si comedoanele (punctele negre si albe).

 

 

Din cauza excesului de sebum de la nivelul pielii si uneori de aparitia unei bacterii prezente pe piele, acestea inchid porii si asa apar cosurile. Apare de obicei in perioada pubertatii pe fondul modificarilor hormonale, iar de cele mai multe ori se vindeca odata cu trecerea timpului, dar exista si posibilitatea ca aceasta sa se instaleze si in perioada adulta.

Cum apar cosurile?

Unitatile polisebacee sunt structuri care sunt aflate sub piele, acestea sunt alcatuite dintr-un folicul pilos (un “sac” care are in componenta un fir de par si care se deschide  printr-un por, legat de o glanda sebacee). Aceste glande produc sebumul, o substanta uleioasa care apare prin pori la suprafata pielii. Uneori sebumul se aduna sub piele din cauza firului de par si a foliculului pilos, astfel se produce un mediu propice pentru dezvoltarea unei bacterii, in acest fel apare inflamatia, durerea si umflarea zonei.

Acneea poate fi usoara sau severa, in cazul acneei usoare apar doar cateva puncte albe sau negre, fara sa prezinte dureri sau inflamatii, in timp ce acneea severa duce la aparitia unor leziuni mari, durere semnificativa si chiar leziuni permanente pe piele.

  De retinut

Acneea este cea mai des intalnita problema de ordin dermatologic din lume!

De ce este cauzata acneea?

Acneea afecteaza in principal persoanele aflate la pubertate sau adolescentii, astfel ca mai bine de peste 80% dintre persoane dezvolta aceasta afectiune, fie ea usoara sau severa  pana in varsta de 30 de ani. Intr-o medie de 30% sunt afectati de forma severa, astfel netratata va lasa cicatrici inestetice la nivelul fetei. Mult mai afectate de acnee sunt femeile.

O cauza principala care duce la aparitia acneei inca nu este cunoscuta, insa pot fi cativa factori, unul dintre ei si cel mai important este cel ce priveste cresterea nivelului testosteronului in perioada pubertatii. Un alt factor este fluctuatia hormonala lunara, deoarece la marea majoritate dintre femei induce aparitia cosurilor inainte de ciclul menstrual.

Pe langa acesti factori s-a dovedit in urma unor studii ca acneea poate avea si o componenta genetica, astfel ca daca un parinte sufera de aceasta afectiune este probabil ca si copilul sa se confrunte cu ea la adolescenta.

  Atentie

Pentru un tratament cat mai eficient este indicat sa ne prezentam la un medic dermatolog.

Tratament

In general, tratamentul este mult mai eficient si da mult mai multe rezultate in stadiul incipient al afectiunii. Cosurile se trateaza in general in functie de cat de des apar si in functie de tipul lor. Daca tratamentul este inceput devreme, vindecarea poate fi mult mai rapida, iar cicatricile de dupa acnee sunt mai reduse. Un tratament care sa fie eficient poate dura si pana la 6 luni. De obicei tratamentul consta intr-un antibiotic si un tratament local.

Retinoizii sunt tratamente locale pe baza de geluri sau creme, care sunt aplicate pe zonele afectate de acnee. Se aplica dupa curatarea fetei cu apa, cu aproximativ 20 de minute inainte de culcare, timp de 5 saptamani.

Antibioticele locale nu sunt recomandate pentru eliminarea punctelor albe si negre, deoarece nu sunt eficiente, acestea sunt benefice pentru a distruge bacteriile prezente pe piele.


  Atentie

Problemele de natura medicala necesita asistenta sau consult medical specializat. Articolele Ghidul-Meu.ro au valoare informativa si nu tin locul unui consult medical. Va recomandam sa apelati la personal medical calificat pentru diagnosticare si tratament.


Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.