6 mituri despre travaliu

       828   

6 mituri despre travaliu

Nici sarcina nu ar fi putut sa scape de prejudecati si de explicatii si mituri care mai de care mai fanteziste, asadar ca in timpul sarcinii, cea mai buna sursa de informatii pentru viitoarea mamica este medicul ei si nu povestirile prietenilor sau forumurile online.

 

 

Iata care sunt cele mai frecvente mituri legate de travaliu.

Femeile care nasc pentru prima data nu isi dau seama cand incepe travaliul.

FALS. Travaliul incepe prin contractii uterine dureroase, care se succed la intervale regulate de timp (de regula la 10 minute), asadar este imposibil sa nu iti dai seama cand incepe travaliul. In plus de asta, cu cat esti mai aproape de nastere cu atat se intensifica si durerile. In timpul nasterii colul uterin se modifica, acesta se scurteaza si se muleaza pe craniul bebelusului, urmand fazele dilatatiei.

Travaliul este mai lung la o femeie care naste pentru prima data.

ADEVARAT. Pentru o mama care naste pentru prima data, travaliul este mult mai dificil si poate dura pana la 12 ore. In cazul urmatoarelor ore, durata travaliului poate scadea pana la 6 ore. In prima sarcina, travaliul dureaza mai mult, deoarece colul se dilata mai greu, dar si organismul mamei trebuie sa treaca printr-o faza de adaptare.

Doar medicul obstetrician este in masura de a decide cand este nevoie de nastere prin operatie cezariana.

ADEVARAT. Cu putin timp inainte de nastere, medicul o consulta pe gravida, pentru a stabili daca ea va naste natural sau prin operatie cezariana. Aceasta evaluare se face de obicei la 36 de saptamani de sarcina. Insa o evolutie anormala a travaliului poate determina medicul sa faca operatia cezariana.

Gravidele nu au voie sa ia calmante in timpul travaliului.

FALS. Gravidelor li se pot administra fara probleme calmante in timpul travaliului (injectiile cu petidina, care au o actiune asemanatoare cu cea a morfinei). Acestea au efect sedativ, dar nu au nicio influenta supra eficientei contractiilor, a ritmului cardiac sau a ritmului respirator al bebelusului.

Cerclajul este o manevra medicala care previne avortul spontan.

ADEVARAT. Cerclajul este o modalitate prin care se blocheaza colul, prin legare cu un fir chirurgical. Medicul recomanda aceasta procedura, atunci cand colul se dilata prea mult sau se scurteaza, astfel existand riscul de avort spontan sau de nastere prematura.

Forcepsul si vidextractorul, sunt instrumente care pot afecta bebelusul in timpul nasterii naturale.

ADEVARAT. Aceste instrumente sunt folosite in momentul in care capul bebelusului se blocheaza in zona pelvisului. Ca oricare manevra folosita la nastere si acestea pot prezenta riscuri, ventuza vidextractorului poate produce umflaturi pe capul bebelusului, care mai tarziu se pot transforma in vanatai. Ca si in cazul nasterii prin cezariana, se pun in balanta toate problemele, iar beneficiile trebuie sa fie mai numeroase decat riscurile.

 Greutatea ideala in sarcina

Greutatea ideala in sarcina

Ghid Sanatate - 15 septembrie 2015


Top 5 mituri false despre raceala

Top 5 mituri false despre raceala

Ghid Sanatate - 15 septembrie 2015 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.