Ochelarii de soare, un must have sau un moft?

       745   

Ochelarii de soare, un must have sau un moft?

Ochelarii de soare sunt unul dintre cele mai purtate accesorii, atat de femei cat si de barbati. In primul rand ochelarii de soare trebuie sa ne protejeze vederea, asa ca moda trebuie sa fie pe locul 2.

 

 

Ochelarii de soare pe langa faptul ca au o lentila colorata, dar care nu culoarea in sine protejeaza  impotriva radiatiilor ultaviolete, au si o pelicula care, de fapt reprezinta filtrul pentru protectia acestor radiatii. Asadar acest filtru este de fapt ceea ce ne protejeaza de radiatile solare si ori de cate ori ne cumparam ochelari de soare trebuie sa verificam daca lentilele acestor ochelari poseda acest filtru de protectie.

Exista mai multe filtre pentru protectia impotriva razelor ultraviolete, sunt 5 categorii de filtre care pornesc de la 0 la 4, astfel ca:

  • filtrul 0 insemnand o protectie foarte mica, pana in 20%;
  • filtrul 1 protejeaza intre 20 si 40%;
  • filtrul 2 protejeaza intre 40 si 60%;
  • filtrul 3 protejeaza intre 60 si 80%;
  • filtrul 4 ofera o protectie de pana la 100%.

Toate firmele care produc ochelari de soare cu lentile cu protectie adevarata la ultraviolete, trebuie sa fie insotiti de un certificat de calitate in care sa fie mentionate aceste filtre si gradul de protectie pe care il ofera lentilele respective. Nu conteaza culoarea lentilei, daca este maro, albastra sau gri ci conteaza filtrul de protectie.

  Atentie

Ochelarii pe care ii gasim pe toate tarabele in mod obisnuit nu au acest filtru de protectie, ei pur si simplu au doar niste lentile colorate care nu ofera niciun grad de protectie ci din contra chiar dauneaza ochiului, deoarece in spatele acestor lentile pupila se dilata, astfel se permite sa intre o cantitate si mai mare de raze ultraviolete.

Radiatiile ultraviolete pot determina foarte multe boli oculare incepand de la uscaciunea glandelor lacrimale  continuand cu afectarea conjunctivei si degenerarea ei. Poate determina si aparitia cataractei, dar cel mai grav poate sa determine degenerarea retinei (este o afectiune care apare in special la persoanele varstnice).

Un alt standard, sau insemn ca ochelarii de soare sunt o adevarata protectie la ultraviolete il reprezinta inscriptionarea pe una dintre rame a semnului "CE", care inseamna ca el corespunde standardelor Uniunii Europene, si anume standardelor de protectie.

In mod deosebit, copiii ar trebui protejati si sunt mai multe motive pentru care ar trebui sa facem acest lucru, deoarece diametrul pupilar este mult mai mare la copii decat la adulti, ca urmare cantitatea de ultraviolete  care ajunge sa atinga retina este mult mai mare.

Cand purtam ochelarii de soare?

Daca o persoana merge afara si nu este foarte mult soare si are ochelari heliomati se poate constata ca acei ochelari se inchid chiar si atunci cand este nor afara, asadar ochelarii de soare trebuie purtati tot timpul, deoarece si atunci cand este nor afara, ultravioletele tot sunt prezente. Ochelarii trebuie purtati mai ales vara, atunci cand numarul radiatiilor este crescut, dar si iarna pentru ca 80% din razele ultraviolete sunt reflectate de catre zapada. Sunt foarte multe persoane care sufera arsuri in interiorul ochiului tocmai pentru ca au fost reflectate ultravioletele de catre zapada si nu au avut ochelarii de soare de protectie.

  

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.