De ce trebuie sa ti cont cand alegi un router wifi

       803   

De ce trebuie sa ti cont cand alegi un router wifi

Cu toate ca poate parea o achizitie simpla, nu e chiar floare la ureche sa-ti cumperi un router wifi, motiv pentru care Ghidul-Meu.ro si-a propus sa vina cu un articol in care vom vorbi despre care sunt aspectele de care sa tii cont atunci cand iti cumperi un router wifi, astfel incat sa fii cat mai multumit de achizitia facuta.

 

 

Standardul WiFi

Un prim aspect de verificat atunci cand iti cumperi un router wireless, este standardul WiFi. Acesta este de regula IEEE 802.11, in variante precum A, B, G, N si AC, ambele avand viteze de transfer diferite. N si AC sunt cele mai populare si cele mai rapide.

Viteza pe fir

Chiar daca vorbim despre routere wireless, viteza pe fir este si ea importanta. Standardele sunt acum de 100 Mbps si 1000 Mbps, iar preturile nu difera prea mult, motiv pentru care ar trebui sa optezi pentru switch Fast Ethernet.

Viteza pe WiFi

Este cea mai importanta viteza, motiv pentru care trebuie sa verificati numaidecat acest detaliu. Unitatea de masra este tot Mbps iar in lista de specificatii veti gasi valori mari precum 3000 sau 4000 Mbps, doar ca acestea sunt la nivel de teorie, practiva fiind mult mai mica. Astfel, valorile uzuale sunt de regula intre 70 si 80 Mbps pe Wi-Fi, un aproximativ 10 MB/s.

Totusi, depinde foarte mult si de viteza la internet.

Antene MIMO

Vorbeam mai sus despre standardele N si AC. Ei bine, despre acestea ar trebui sa stiti ca suporta cel mult 4 si 8 fluxuri de transfer simultane, motiv pentru care ar trebui sa cauti un router wifi cu antene MIMO pentru o capacitate de transfer mai mare.

Tehnologie Dual Band

De regula o transmisiune WiFi este realizata pe banda radio de 2.4 GHz, iar de nu foarte mult timp pe benzi de 5 Ghz. Noi va recomandam un router care suporta ambele frecvente.

Porturi disponibile: WAN si LAN

Nu exista prea multe modele de routere wifi cu doua porturi WAN, deci nu prea exista posibilitatea setarii unei conexiuni de backup. Totusi, porturi LAN vom gasi cel putin 4, iar uneori chiar mai multe.

Alte functii speciale

Daca cele de mai sus sunt lucrurile de baza de care trebui sa tii cont atunci cand vrei un router wireless bun, cele despre care vom vorbi acum sunt extra si reprezinta desigur motive in plus pentru a achizitiona routerul care le prezinta.

Stocarea NAS

Exista unele routere care ne pun la dispozitie un port sau mai multe porturi USB ce pot fi folosite pentru conectarea la hard disk etern, astfel incat datele vor fi stocate in afara calculatorului. Serviciu de clouding privat - unele routere wifi iti permit sa folosesti un serviciu precum Dropbox sau Google drive, astfel incat sa poti flosi cloud privat.

Firewall

Un router wifi cu firewall este mai mutl decat recomandat deoarece astfel vei lupta mai eficient impotriva virusilor precum si a atacurilor DoS.

Conectarea unui modem 3G/4G

Exista routere wifi care iti permit folosirea unei cartele sim sau a unui modem 3G/4G astfel incat sa ai internet de rezerva atunci cand sunt probleme cu conexiunea principala.

Asadar, acestea sunt cateva aspecte importante de care ar trebui sa tii cont atunci cand vrei sa iti cumperi un router WiFi bun.

 

Recomandari routere wireless

 

Router wireless TP-LINK TL-WR1043ND

Router wireless cu 5 porturi Gigabit si 3 antene externe de 5dBi pentru o acoperire mai mare. Rata de transfer WI-FI, pana la 450 Mbps.

Vezi oferta


Router wireless Asus RT-N18U

Dotat cu un procesor ARM® Cortex™-A9 800Mhz routerul Asus RT-N18U atinge o rata de transfer WI-FI de 600 Mbps.

Vezi oferta


Router wireless ASUS RT-AC87U

ASUS RT-AC87 ofera 933 Mbs pe cablu si 2400 Mbps pe wireless. Este dotat cu port USB 3.0 si 2.0, ce ofera posibilitatea de integrare Trend Micro.

Vezi oferta


Tags: 

Categorii ghiduri

 

 

Subiecte HOT!
Cele mai citite articole
Copyright© 2009 - 2019 Ghidul-Meu.ro. Toate drepturile rezervate.